Tuesday, May 26, 2015

Update gambar gaun princess

Sedihnya tak sempat update blog.
Mai la cuci cuci mata hasil gaun kanak-kanak  berlapis lapis macam princess.
Mama yg tempah  ni minta saya sendiri pi beli kain n kain net tu. Maka inilah hasilnya. Hampir sama tapi berbeza. Gaun kanak-kanak  2 tahun. Yeayyy

Tuesday, April 7, 2015

Dress purple bertemakan Sofe the First

Baju adik dan kakak yg berumur 3 dan 4 tahun. Mama nya pesan nak ala-ala sofea the first




Saya jahit bawah dia guna pola circle skirt atau skirt 360 atau skirt peplum. Budak umur bawah 4 tahun memang ngam-ngam 2meter bagi bidang 45. Kalau nak buat lengan panjang memang tak lepas












 
Lace ni pon mama nya yg sediakan. saya cuma jahitkan

Seronok tengok dua beradik ceria di majlis ulangtahun mereka. Suka pula tengok warna tema purple ni

Monday, March 16, 2015

Tutorial buat label sendiri

PERHATIAN:

  • Kertas HP iron on ni saya beli kedai printer/kertas di Sunway Pyramid. Harga dalam RM50 dalam dia ada 12 keping aje rasanya. Tak ingat.. hehehe

  • Lagi satu, saya tidak jual/ambil order kertas ni.

  • Guna printer biasa sahaja, ink pon inkjet biasa yang mmg guna bersama dengan printer tu (tiada ink khas pon) Thanks




Kali ni nak share cara nak buat label sendiri. Dulu saya pernah tempah label dekat Zubaidah tapi bila dah bertukar ke dotcom ni punya la malas nak buat balik. Pastu bila dah ada header baru yang dibuat oleh kak Emila Yusof terus rasa nak buat label sendiri dengan gunakan design sama yang ak Emila buat. Saya gunakan HP transfer iron on paper dan kain ribbon biasa tu aje. Saya mula tahu pasal Iron on paper ni dari blog Anasfadilah. Terima Dila. :)



bahan-bahan yang diperlukan: gunting, hp iron on transfer paper, ribbon (boleh aje nak guna grossgrain ribbon, satin ribbon.. ikut selra sendiri), seterika dan printer


masukkan label nama yang hendak di print ke dalam Word. Masukkan la berapa banyak label yang boleh. nak jimat kertas iron tu kan



masa nak print tu jangan lupa setkan Mirror image: print>properties>finishing>mirror image (boleh klik gambar untuk lihat lebih jelas)



Ini hasil bila dah di cetak.. tulisan semua terbalik. dapat 60 keping label

guntingkan kertas tadi ikut garisan yang ada

lekatkan kertas iron on tu pada ribbon



seterika kan kira-kira 1minit (seterika mesti dalam suhu yg paling panas)


ok.. bila dah selesai seterika.. biarkan kertas tu sejuk kejap.. pastu boleh la tanggalkan kertas iron on tu dengan ribbon


guntingkan ribbon tu... pastikan ruangan kiri dan kanan setiap label tu ada ruangan lebihan untuk dijahitkan pada kain ya. :)


dah siap dah.. boleh la dijahitkan sekali dengan hasil jahitan nanti ya. Selamat mencuba semua. :)

oh ya.. saya dah buat pages khas untuk senarai tutorial jahitan yang ada (masih diupdate.. senang kalau korang nak jengah... semua di situ) Ada di Tab TUTORIAL di atas. :gg