Tuesday, June 23, 2015

Tutorial rosette

Tutorial rosette... jahit guna benang sama warna ye
1. Ukutan 20 x 6 inci. Dull satin
2. Jahit  bhgn dlm
3. Terbalikkan. Jangan irin
4. Lipat swgitiga hujungnya
5. Lipat gulung hujung
6. Lipat je dalam dan keluar
7. Sambil lipat sambil jahit kemaskan kat bawhnya
8. Dah siap. Tujuan tak iron supaya nampak kesan mcm kelopak bunga.
#sayajahit  #tutorialtinihani

Tuesday, May 26, 2015

Update gambar gaun princess

Sedihnya tak sempat update blog.
Mai la cuci cuci mata hasil gaun kanak-kanak  berlapis lapis macam princess.
Mama yg tempah  ni minta saya sendiri pi beli kain n kain net tu. Maka inilah hasilnya. Hampir sama tapi berbeza. Gaun kanak-kanak  2 tahun. Yeayyy

Tuesday, April 7, 2015

Dress purple bertemakan Sofe the First

Baju adik dan kakak yg berumur 3 dan 4 tahun. Mama nya pesan nak ala-ala sofea the first




Saya jahit bawah dia guna pola circle skirt atau skirt 360 atau skirt peplum. Budak umur bawah 4 tahun memang ngam-ngam 2meter bagi bidang 45. Kalau nak buat lengan panjang memang tak lepas












 
Lace ni pon mama nya yg sediakan. saya cuma jahitkan

Seronok tengok dua beradik ceria di majlis ulangtahun mereka. Suka pula tengok warna tema purple ni