Tuesday, April 7, 2015

Dress purple bertemakan Sofe the First

Baju adik dan kakak yg berumur 3 dan 4 tahun. Mama nya pesan nak ala-ala sofea the first




Saya jahit bawah dia guna pola circle skirt atau skirt 360 atau skirt peplum. Budak umur bawah 4 tahun memang ngam-ngam 2meter bagi bidang 45. Kalau nak buat lengan panjang memang tak lepas












 
Lace ni pon mama nya yg sediakan. saya cuma jahitkan

Seronok tengok dua beradik ceria di majlis ulangtahun mereka. Suka pula tengok warna tema purple ni

Monday, March 16, 2015

Tutorial buat label sendiri

PERHATIAN:

  • Kertas HP iron on ni saya beli kedai printer/kertas di Sunway Pyramid. Harga dalam RM50 dalam dia ada 12 keping aje rasanya. Tak ingat.. hehehe

  • Lagi satu, saya tidak jual/ambil order kertas ni.

  • Guna printer biasa sahaja, ink pon inkjet biasa yang mmg guna bersama dengan printer tu (tiada ink khas pon) Thanks




Kali ni nak share cara nak buat label sendiri. Dulu saya pernah tempah label dekat Zubaidah tapi bila dah bertukar ke dotcom ni punya la malas nak buat balik. Pastu bila dah ada header baru yang dibuat oleh kak Emila Yusof terus rasa nak buat label sendiri dengan gunakan design sama yang ak Emila buat. Saya gunakan HP transfer iron on paper dan kain ribbon biasa tu aje. Saya mula tahu pasal Iron on paper ni dari blog Anasfadilah. Terima Dila. :)



bahan-bahan yang diperlukan: gunting, hp iron on transfer paper, ribbon (boleh aje nak guna grossgrain ribbon, satin ribbon.. ikut selra sendiri), seterika dan printer


masukkan label nama yang hendak di print ke dalam Word. Masukkan la berapa banyak label yang boleh. nak jimat kertas iron tu kan



masa nak print tu jangan lupa setkan Mirror image: print>properties>finishing>mirror image (boleh klik gambar untuk lihat lebih jelas)



Ini hasil bila dah di cetak.. tulisan semua terbalik. dapat 60 keping label

guntingkan kertas tadi ikut garisan yang ada

lekatkan kertas iron on tu pada ribbon



seterika kan kira-kira 1minit (seterika mesti dalam suhu yg paling panas)


ok.. bila dah selesai seterika.. biarkan kertas tu sejuk kejap.. pastu boleh la tanggalkan kertas iron on tu dengan ribbon


guntingkan ribbon tu... pastikan ruangan kiri dan kanan setiap label tu ada ruangan lebihan untuk dijahitkan pada kain ya. :)


dah siap dah.. boleh la dijahitkan sekali dengan hasil jahitan nanti ya. Selamat mencuba semua. :)

oh ya.. saya dah buat pages khas untuk senarai tutorial jahitan yang ada (masih diupdate.. senang kalau korang nak jengah... semua di situ) Ada di Tab TUTORIAL di atas. :gg


Sunday, March 15, 2015

Jualan gudang Konwa

Yesss.... siapa nak cari mesin jahit.. inilah masanya.. ada mesin industri konwa, juki.. mesin jahit lurus ada.. mesin jahit tepi  ada. 

Mesin portable ada.. meain highspeed pon ada.. aksesori menjahit pon ada
Nanti saya update lagi harga2 yg diberi diskaun nya.
Konwa ada buat warehouse sales  sehingga  70%
13-15 Mac 2015
Jumaat- Ahad
Saya dah plan nak pergi hari Sabtu la kan pagi-pagi senang.. takut lambat-lambat melepas pula apa yang berkenan di hati.. hihihi tak sabarrrrr

Nak jengah website Konwa pon boleh di Konwa Malaysia

Konwa Industrial Sewing Machine (M) Sdn Bhd
Lot 11 & 13, Jalan 51/201, Off Jalan Tandang, Seksyen 51,
46050 Petaling Jaya, Selangor Darul Ehsan, Malaysia.
Tel : +603-77881111 Fax : +603-77885555

UPDATE HARGA MESIN ... banyak mesin sebenarnya, tapi saya bg list mesin yang menjadi pujaan ramai

  • AKSESORI JAHITAN
  •  KW-120 RM258 Mini knife cutting machine
  •  KW-124 RM504 4” Round knife cutting machine.

  •  MESIN HISPEED JAHIT LURUS
  • KW-1390 RM999 High speed, 1-needle, lockstitch sewing machine.
  •  KW-1380A RM2,880 High speed, double-needle, lockstitch machine with auto lubrication.

  •  MESIN JAHIT TEPI HI SPEED
  •  KW-1716 rm1,840 2-needle, 5 thread, overlock sewing machine
  •  KW-1737F RM1,665 High speed, 1-needle, 3 thread, overlock sewing machine.
  •  KW-1747F RM1,719 High speed, 2-needle, 4 thread, overlock sewing machine.

  • MESIN COVERSTITCH HI SPEED
  • KW-2156 RM2,805 High speed, 3-needle, 5 thread, flat bed, interlock sewing machine. coverstitch hi speed... 
  •  KW-2156-2 RM2,975 High speed, 3-needle, 5 thread, flat bed, interlock sewing machine.
  •  KW-2208 RM2,686 Industrial chainstitch, blindstitch machine for extremely thin to medium-thick
    material.
 Kalau ada berkenan mesin yang lain, boleh jengah website konwa www.konwa.com.my nanti saya bg tau harga selepas diskaun 

Maklumat berkaitan semasa sales nanti :


  • harga barang tidak termasuk penghantaran
  • Servis penghantaran mesin ada dibuat selepas pembelian, RM60 ke atas bergantung kepada lokasi
  • warranty setahun dari tarikh invois
  • pembayaran boleh dibuat dalam bentuk tunai atau pun kredit kad