Monday, December 8, 2014

Belajar menjahit kemeja wanita

Akhirnya cita-cita nak belajar menjahit kemeja wanita berjaya juga. Belajar dengan Cikgu Saneera. Cikgu import dari kluang.
Seronok sangat sebab dapat belajar step by step.. Dari mengukur, melukis pola bagai... isshh seronok.... dpt gak cedok ilmu macam mana nak potong kain dengan mudah

 jahit lengan baju sebelum di sambung dengan cuff nya

 nak sediakan kolar baju pula
muka bersungguh-sungguh tu belajar.. cikgu kat sebelah aje bagi tunjuk ajar sebaik mungkin
Bahagian paling teknikal sekali. Hehhehe leher dan kolar baju... Fuhhhh berpeluh juga... tapi sebab cikgu expert.. hasilnya mestilah kemas dan terbaik

 Tadaaa.... ni hasil akhir... siap gabungkan 2 jenis corak kain.. sanggup kan... belajar mestilah nak dapatkan hasil yang terbaik. siap dart depan belakang

belajar teknik papan/tulang sekali.. siap dengan corak melengkung kat dada..

cuff yang cun melecun kat hujung tangan
apa lgi... possing la.. kembang hidung la kan pakai baju baru hasil jahitan sendiri.. siapa yang tak bangga... alhamdulliah... lepas ni nak jahit lagi kemeja sendiri


Friday, November 28, 2014

Tutorial tapak mesin jahit sembat / blind hem foot


Ni la rupa tapak mesin tu. Tapak mesin jahit sembat  atau blind hem foot
Kalau rasa tak semoat jahit tangan boleh la guna tak ni untuk menyembat
Boleh je guna untuk semua mesin portable yang ada pilihan corak-corak tu

 Lipatkan ke dalam kain yang dijahit tepi. Kalau tak nak jahit tepi, boleh lipat 2 kali atau kepanjangan yang disukai.



Lepas tu letak kain macam dalam gambar. Sebelum tu tapak jahit lurus atau zig zag hendak lah di tanggalkan. Pasangkan tapak jahit sembat ni.


Ni Setting untuk kedudukan benang dan jarum. Ikut anak panah merah tu. Corak F. Kelebaran benang 3.2 atau 3 pon boleh, Kedudukan jarum di no 3,
Ini rupanya kalau dah lepas jahit. Corak jahitan tu la yang akan cubit kain atas dan sembat kain tu

inirupanya kita buka lipatan tu untuk bahagian dalam
Ini rupa bahagian luar sebelum di seterika
Ini hasil akhir setelah diseterika. Kalau pakai benang sama warna memang cantik aje hasilnya. Kemas dan pantas.

Wednesday, November 26, 2014

Cuti Sekolah dah bermula

Cuti sekolah aje kena larancang sebaik-baiknya untuk budak-budak ni. Ada pula merungut boring-boring tak tau nak buat apa. Nak-nak anak yang lelaki tu.. laju je kata boring tak benda nak buat sangat. Ialah tu sayang...

Rancangnya ada minggu nak hantar balik kampung.. ada minggu kita jalan-jalan di sini aje. Tak boleh nak hantar abang dan kakak balik kampung lama sangat sebabnya nanti adik mesti mencari-cari. Ialah selama ni rumah riuh rendah aje bunyi nya, abang kakak takde mesti sepi je terus. Adik semestinya tak boleh dihantar balik kampung sebab nanti mama rindu hikss,...


Kali pertama yaya masuk swimming pool. Umur 7 bulan lebih. Mula-mula takut lepas tu... tak mau keluar dah. Sama naik dengan abang dan kakak. Happy je muka. Tangan kaki dah kecut pon buat dek aje. Yaya pakai swim suit abang aje ha... Muat dan elok lagi. Bagus la anak2 mama semua hantu air.. pantang nampak air... nak terjun aje. Kalau tak bagi seharian merengek... sakit telinga, Nanti ada masa kita pi swimming lagi ya.
 

 

Template by BloggerCandy.com