Monday, September 1, 2014

Cabaran 10 blouse

semangat membara nak menjahit blouse.. so apalagi buat hashtag #cabaran10blouse
kali ni guna pattern yoke blouse yang di alter supaya depan dia takde cantuman. Saya jahit simple blouse sahaja
macam biasa ikut pattern yang ada.. trace dulu atas kain sebelum gunting.. kemudian jahit, Ada 4 helai potongan kain la kiranya. jahit tepi keliling
Siap sudah blouse idaman...

bawah baju ada pleated.. nampak tak nampak aje hhehe
leher baju pula saya jahit dengan bias tape. tak perlu berlebihan kat leher sebab pakai tudung tak nampak apa2

lengan baju saya letak getah. cantik kuncup sikit.
ada lagi 8 blouse untuk genapkan #cabaran10blouse ni
harapnya berjaya la...

Sunday, August 24, 2014

Menjahit yoke blouse

Dah lama tak menjahit saya menggodeh etsy sebab teringin nak menjahit blouse sendiri. Selama ni beli blouse banyak yang jarang dan kena pakai inner. Semenjak ada baby ni nak pakai berlapi-lapis amatlah tak selesa dan kalau ketat susah pula nak breastfeed. Berkenan dengan pattern yoke blouse dari Salme sewing pattern ni. Apa lagi laju-laju la saya beli pattern ni.
 
Bila dah beli, print pdf pattern yang diberi dan acara menggunting dan menampal pon kena pantas dibuat sementara semangat berkobar-kobar nak menjahit ni ada.

Ni selepas siap di dicantum dan dijahit tepi. Kemasan belum siap lagi.
Gembira dengan hasil bila dah siap. Leher tu jahit guna bias aje. Takde butang zip bagai. Serlum aje kepas la kepala, Menepati ciri-ciri yang saya nak pada blouse. Selesa, longgar, tak payah pakai inner dan bergaya pastinya.

Perkenalkan photographer comei saya. Mak dia poyo nak bergambar kan
Kembang hidung sikit pakai baju hasil jahitan sendiri. Lama dah mesin jahit tu berhabuk masa preggy. Blouse boleh pakai dengan seluar, skirt atau kain baju kurung moden. Semua boleh la... tak sabar nak pi beli kain lagi nak menjahit. HAPPY :)


Monday, August 18, 2014

Dia da 4 bulan

Macam tak percaya aje hayani dah 4 bulan. Sekejap sangat masa berlalu sekarang ni. Dah selamat meniarap. Kalau diagah memang ketawa menyeringai tapi tak keluar bunyi. Mata aje jadi sepet.  Setiap hari tak sabar nak balik kerja jumpa dia. Gerammm