Khamis, 25 Ogos 2016

Tutorial kelopak bunga / daun untuk hiasan leher

 Menarik kan kalau sekali sekala buat hiasan di leher baju. Kali ni saya hiaskan dengan kelopak bunga/atau daun. 
 Sediakan kain dalam bentuk segiempat tepat. Size berantung kepada kebesaran leher baju.
 Lipatkan kain, dan lukiskan huruf U
 Jahit mengikut bentuk lukisan dengan menggunakan mata jahitan paling halus
 gunting serapat yang boleh tetapi berhati-hati jangan sampai terbuka jahitan hihi
 bila dah siap
 terbalikkan
 iron bagi kemas
 ini rupanya
lepat sedikit bahagian tengah dan letakkan penit. kemudian boleh disusun dibahagian leher dan jahit mengikut citarasa

Rabu, 24 Ogos 2016

Tutorial video jahit gathering stitch



Jarak mata jahitan paling lebar = 5
Letak kan jarum antara tapak dan klip pemegang tapak
Jahit sampai siap :)
Untuk yang malas nak tukar-tukar tapak mesin jahit.
Ini mesin hi-speed 

Baju Bendera Malaysia sempena Merdeka 2016

Apabila ada yang request jahitkan baju untuk anak-anak dari bendera Malaysia untuk sambutan kemerdekaan ke 59. Macam-macam gayalah saya cuba buat supaya pemakai nya kelihatan cantik bergaya. :)

Baju kurung peplum untuk si pemakai comel

Bahagian belakang
ini pula dress kembang (peplum) siap tangan ada pleated


Berkibarla... berkibarlah.... Jalur Gemilang
#sehatisejiwa #merdeka2016

Baju bendera ni takde ready made dan tempahan dah ditutup. Minta maaf. Terima kasih