Wednesday, January 21, 2015

Baju kurung kanak-kanak

 Seronok rasanya jahit baju kurung budak-budang ni. potong-potong kain kejap pastu siap. comel je rasa. tak payah beriya nak zip bagai kan. letak aje getah semua dah siap
leher plak saya jahitkan decorating stitch... sama dengan hujung baju dan lengan. ala ala sulam gitu kan heheheh kuat sikit jahitan tu jadinya jahit yang mudah-mudah supaya bila siap cepat seronok dapat hasilnya. :)

Monday, December 8, 2014

Belajar menjahit kemeja wanita

Akhirnya cita-cita nak belajar menjahit kemeja wanita berjaya juga. Belajar dengan Cikgu Saneera. Cikgu import dari kluang.
Seronok sangat sebab dapat belajar step by step.. Dari mengukur, melukis pola bagai... isshh seronok.... dpt gak cedok ilmu macam mana nak potong kain dengan mudah

 jahit lengan baju sebelum di sambung dengan cuff nya

 nak sediakan kolar baju pula
muka bersungguh-sungguh tu belajar.. cikgu kat sebelah aje bagi tunjuk ajar sebaik mungkin
Bahagian paling teknikal sekali. Hehhehe leher dan kolar baju... Fuhhhh berpeluh juga... tapi sebab cikgu expert.. hasilnya mestilah kemas dan terbaik

 Tadaaa.... ni hasil akhir... siap gabungkan 2 jenis corak kain.. sanggup kan... belajar mestilah nak dapatkan hasil yang terbaik. siap dart depan belakang

belajar teknik papan/tulang sekali.. siap dengan corak melengkung kat dada..

cuff yang cun melecun kat hujung tangan
apa lgi... possing la.. kembang hidung la kan pakai baju baru hasil jahitan sendiri.. siapa yang tak bangga... alhamdulliah... lepas ni nak jahit lagi kemeja sendiri


Friday, November 28, 2014

Tutorial tapak mesin jahit sembat / blind hem foot


Ni la rupa tapak mesin tu. Tapak mesin jahit sembat  atau blind hem foot
Kalau rasa tak semoat jahit tangan boleh la guna tak ni untuk menyembat
Boleh je guna untuk semua mesin portable yang ada pilihan corak-corak tu

 Lipatkan ke dalam kain yang dijahit tepi. Kalau tak nak jahit tepi, boleh lipat 2 kali atau kepanjangan yang disukai.



Lepas tu letak kain macam dalam gambar. Sebelum tu tapak jahit lurus atau zig zag hendak lah di tanggalkan. Pasangkan tapak jahit sembat ni.


Ni Setting untuk kedudukan benang dan jarum. Ikut anak panah merah tu. Corak F. Kelebaran benang 3.2 atau 3 pon boleh, Kedudukan jarum di no 3,
Ini rupanya kalau dah lepas jahit. Corak jahitan tu la yang akan cubit kain atas dan sembat kain tu

inirupanya kita buka lipatan tu untuk bahagian dalam
Ini rupa bahagian luar sebelum di seterika
Ini hasil akhir setelah diseterika. Kalau pakai benang sama warna memang cantik aje hasilnya. Kemas dan pantas.

 

Template by BloggerCandy.com