Saturday, September 13, 2014

#cabaran10blouse : blouse no 3

Puas hati sangat dengan hasil kali ini. Masih guna yoke blouse pattern sebagai asas untuk menjahit blouse.cuma kali ini, bahagian depan nya saya buat pleated. Kalau design asal macam blouse no 1 kan, gathered semua bahagian depan. Saya Labuh kan juga baju tu. Rasa lagi selesa nak di pakai dan menyusu baby kiranya. kain corak abstrak rasa nya sangat la sesuai kalau buat blouse ni. Saya kombo kan aje dengan lebihan kain chiffon yang ada.
untuk blouse ni, saya ulangkaji nak buat lubang butang. Buka lah balik tutorial yang pernah saya buat untuk lubang butang. Banyak kali juga buat tapi tak jadi jadi. Apa step yg saya lupa agaknya. Belek punya belek rupanya lupa nak tekan butang reset. Ceh... itu aje. da selesai masalah utama, maka berjaya la jahit lubang butang. Ini dia cuff di tangan. Sama kain dengan yoke di dada. Seronok bila dah berjaya buat

Monday, September 8, 2014

Susun atur sudut menjahit

 Apabila mood menjahit dah datang kembali, baru la timbul rasa kesdaran nak mengemas bilik jahit ni. Semenjak pindah rumah, masa tu tgh mengandung 5 bulan.. memang tak larat apa, letak aje semua mesin, kain, kotak, buku dan alat-alat menjahit dalam satu bilik. memang tak ambil tahu. tak daya nak mengemas semua. lepastu pula dah bersalin, lagi la tak buat tak tau.

Bila hayani dah besar sikit dan mood menjahit dah muncul, cari barang ada aje yang tak ada.. benang pon tak jumpa. rasa semua benda tak cukup. tu tandanya memang nak kena punggah dan kemas le.


 Ini hasilnya bila dah siap kemas.. susun benda penting atas meja jahit. benang, sekoci, jarum peniti dab juga pelbagai tapak mesin jahit.

 2 buah mesin kesayangan, Mesin janome harmony 2049, dah 5 tahun bersama saya. Mesin jahit tepi brothers yang banyak membantu hasil jahit saya.

 tu diaaa..... tracing pencil.. punya la banyak kan. berguna sangat di waktu sekarang yang sibuk lah nak menjahit blouse aje kan.

 berlubur benang jahit ada.. semangkuk benang. macam-macam warna ada. masa mula cari sebuku benang pon tak jumpa. nah... senang hati nak jahit kalau semua benda da ada

inidia koleksi tapak mesin jahit janome ku. ada yang belum pernah guna lagi. amatur la katanya. setiap kali nak guna mesti mencari balik entry pasal tapak mesin jahit ni heheh


ouh ini kesayangan forever... sibuk aje kat tepi kalau mama menjahit. sambil duduk tepi tu sambil sibuk tanya macam macam soalan. sampai tak terjawab kadang. terhibur aje hati kalau di ada kat sebelah

Monday, September 1, 2014

Cabaran 10 blouse

semangat membara nak menjahit blouse.. so apalagi buat hashtag #cabaran10blouse
kali ni guna pattern yoke blouse yang di alter supaya depan dia takde cantuman. Saya jahit simple blouse sahaja
macam biasa ikut pattern yang ada.. trace dulu atas kain sebelum gunting.. kemudian jahit, Ada 4 helai potongan kain la kiranya. jahit tepi keliling
Siap sudah blouse idaman...

bawah baju ada pleated.. nampak tak nampak aje hhehe
leher baju pula saya jahit dengan bias tape. tak perlu berlebihan kat leher sebab pakai tudung tak nampak apa2

lengan baju saya letak getah. cantik kuncup sikit.
ada lagi 8 blouse untuk genapkan #cabaran10blouse ni
harapnya berjaya la...