Khamis, 25 Jun 2009

Catatan ringkas buat Hariz

Seperti entry mama yang ini... mama cam biasa pi cekup utk 38w di AZ.. cam biasa, lunch kat umah, ambik MDH n Hannah.. tunggu giliran di AZ...

3.ooptg
tiba giliran mama.. doc tanya mcm mana pergerakan baby.. aktif tp tak seperti selalu.. bila scan doc tgk bdn baby tak membesar lg.. baby dah tak sesuai duduk dalam perut lama2 lg.. dia cadangkan induce n nak tulis surat rujuk ke hospital... mama n MDH dah berpandangan dah.. induce ke ari ni? dah nak jumpa baby ke.. tp sakit la induce... alamak... tp sebelum tu dia tanya nak cek bukaan ke? alahai.. confirm sakit ni, sbb mama takde rasa contraction apa pon... kalu lom buka kena seluk confirm pedih... layan je la... sekali doc cek bukaan dah 4cm... haaaaa... lagi la mama terkujat.. doc tanya lagi.. takde sakit apa ke? sakit beriya takde la doc.. just penat letih kerja ada la.. duduk ngadap pc lelama... doc kata takyah la dia tulis surat refer.. dah memang nak bersalin dah ni... hahaha muka kami duaorg dah berdebar ni.. hannah tak faham menda.. ishh cam tak sangka la kata2 mama kat MDH kata nak bersalin hari ni macam nak jadi kenyataan dah...

4.00ptg
balik rumah dulu, sempat mandi manda... pesan kat mak mis apa yg patut, suh nenek hannah dtg cepat... cepat la sgt... org tu kat jb.. ahaks... sedih2 jap ngan hannah... peluk cium dia jap... tapi behave aje dia time tu.. takde lak plak kata nak ikut ke mengaruk ke?... faham agaknya, masa utk adik dah sampai..

4.40ptg
sampai hospital... register... cek berat 54.4kg.. cek bp, urin semua ok... masuk monitor room.. doc dtg.. cek bukaan lg.. confirm dah nak masuk 5cm.. still takde contraction.. doc pecah waterbag...


5.10ptg
masuk labor room.. nurse pasang drip air... masih relax2 lagi ngan mdh.. berteka teki berapa lama kali ni dalam labor room.. adakah akan pecahkan rekod time hannah.. heheheh sampai tertido2...

6.30ptg..
sementara contraction tak dtg2.. mdh tunaikan solat dulu... mama rasa sikit2 contraction.. 15minit selang... so layan lagi

7.00mlm
contraction dah mula.. 10minit... 5minit..3minit.. hahahah tang ni dah tak leh thn la.. mula la menghidu gas yg ada dlm tu.. hahahah sakit... kali ni mmg rasa la apa itu contraction.. RASAKAN.... dah 1minit apart tu ler yg mula peluk segala palang katil.. huarghh.. sakitt sangat... ye Cik Mon.. sakit bangat... :)

7.30mlm
dah tak thn dah ni... lari2 la MDH panggil nurse.. ahaks... sakit... lupa dah mak nak push camna.. kali ni depa tak bg panthadine jab, so mmg rasa gila la bb nak kuar... kali 4kot baru berjaya push one part.. n sekali lagi kuar satu bdn... oh ye kwn2...

7.42mlm
kali ni saya nampak baby kuar dgn jelasnya.. sbb saya pakai cermin mata... dulu diaorg tak bg, so time tunjuk hannah tanya girl ke boy.. mak mmg tak leh jwb.. rabun thp kronik.. kali ni insist gak nak pakai cermin mata... n dgn yakin leh jawab boy.... alhamdulillah.. lega...

Buat Hariz...
Kehadiranmu memang dinantikan oleh kami.. walaupun sepanjang mama kandungkan Hariz ada beberapa berita yang tidak enak didengar, mama n abah tetap tabah dan memujuk hati mendoakan Hariz sihat sejahtera bila dilahirkan nanti... Hariz banyak mengikut mama menghadap urusan-urusan penting, yg paling kelakar bila Hariz gerak tak henti2 sampai terbonjol2 perut mama depan panel interview... apa2 pon, rezeki mama n abah murah.. alhamdulillah...

kelahiranmu memang kami hargai dan dinantikan, moga Hariz membesar dgn sihat dan menjadi anak dan adik yang baik.. jaga kakak Hannah sepertimana makna namamu yang indah.. pemelihara... apa pon cabaran yang mendatang akan kita hadapi bersama... mama sayang Hariz.. abah sayang Hariz, kakak Hannah pon sayang Hariz.. capat2 besar ye sayang...

5 ulasan:

  1. aunty shida pun syg Hariz n Hannah...pasni kite leh sambut besday sesama....

    BalasPadam
  2. tahniah atas kelahiran baby yg comel n cute tu...

    BalasPadam
  3. aku tau mmg sakitttttttttttt heheheh.

    BalasPadam