Ahad, 23 Ogos 2009

Mulanya berpuasa..

Ramadhan kali ini adalah pertama sekali mama menyusukan anak. hari pertama, pagi mama ke Clarins: power to try workshop.. pagi2 tu sempat gak la pum sebelum keluar rumah.. dapat la dalam 6oz.. balik rumah dlm pukul 2 tu sempat la direct feeding Hariz sebelum mengepam.. dapat la dalam 6oz lagi sbb dah engorge... petang tu dah rasa letih sikit.. dlm kul 5ptg tu hariz melalak plak nak susu tapi waktu baru lepas pam, confirm kosongkan.. bagi la sebotol 3oz.. asalkan anak mama kenyang... malam memang tak pam sangat.. sebab lebih pentingkan direct feeding kat Hariz.. iya.. Hariz still lg bangun setiap 2jam...asak debob ni minum.. tp kalau bangun nyusu aje tak melalak mama tak kesah.. layan aje.. (jangan dia buat perangai dah susu pastu jaga + nangis sudah) sekarang ni mama dah start simpan frozen EBM dalam kuantiti 6oz..

sebelum bulan puasa tu.. mama memang kuat makan.. sekali makan lebih dari MDH makan.. lepas tu mesti ada benda nak makan lagi.. tapi memang disiplin diri ambik makanan apa.. kang teroverdose susah pulak.. makan la roti ke... eii dalam hati nak sangat minum air berais.. kuat betul godaan.. tapi kena sabarkan hati.. ahaks... alhamdulillah makan banyak mana pon badan takde naik banyak sangat.. tahap metabolisme masih tinggi.. kan best kalau pandai kira kalori (macam dalam Biggest Loser tu.. best sey cerita ni)

hari kedua puasa.. pagi aje pas menyusu, pam dapat la 4oz... ok la... stok fresh untuk esok hari bekerja.. hari ni mama layan kan bagi direct aje... memang letih ye rasa bila nyusukan anak dalam bulan puasa.... mama berdoa sangat dapat puasa sampai kesudah.. moga juga dapat puasa penuh.. mana tau rezeki menyusukan anak...

mama cuba minum banyak time buka n makan makanan lengkap, semalam laksa johor, nasi + ikan merah lauk kicap sawi putih masak air... makan dlm jumlah sederhana, air longan panas.. kurma.. sahur pulak makan nasi berlaukkan yang sama dan susu strawberry secawan... harap2 cukup lah nak hasilkan susu yang cukup buat anakku yg bob tu...

baru hari kedua puasa jam tangan dah longgar balik aduhai... tak nak la kurus macam dulu... ok petang ni mama nak wat soto plak... begedil dah siap digentel... nasi himpit dah direbus.. tinggal nak buat sup aje... selamat berbuka puasa semua...

stok frozen EBM 23/8/09
- 20 bekas 2.5oz
- 13 bekas 3oz
- 3 pek 6oz
= total 107oz
harap-harap boleh la cover masa mama kerja atau kecemasan... tak sabar nak tambah stok lagi.. mama boleh..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan