Jumaat, 18 Disember 2009

Shatavari dari Himalaya

Ada yang tanya kat saya, masih still BF si adik. Alhamdulillah ya saya katakan. an saya masih tidak mencampurkan dengan susu formula lagi. Panjang rezeki adik kali ini. :). Buat makluman semua susu saya takde lah yg melimpah ruah, cukuplah untuk bekalan seharian. Stok pon tak sampai setengah dozen. Hahhaha sila la kira sendiri, tapi pada saya yang pengting supply kena maintain. Macam mana saya kekalkan, makan macam biasa cuma saya ambil supplement tambahan pil shatavari keluaran Himalaya.
Berikut adalah maklumat daripada web Himalaya. Nampaknya sesuai untuk diambil saya.
"Shatavari (Asparagus racemosus)
Found in tropical Africa, Asia and Australia, Shatavari hs been traditionally used to promote lactation and enhance women's health. A gentle nourishing tonic for women, it is useful for nursing, menopausal and post menopausal women"

Seminggu mengambil kapsul ini, terasa sedikit perubahan, badan tak mudah letih dan yang pastinya pengeluaran susu bertambah. A good sign for me. Kapsul ini tidak berbau berbanding dengan kapsul fenugreek yang pernah saya cuba. Kesan pengambilan fenugreek menyebabkan badan saya sedikit berbau herba. Sungguh tidak selesa. Saya bukan la penggemar makan pil2 ini tapi adik punya pasal, saya gagahkan diri. Moga pengeluaran susu bertambah dan badan saya semakin sihat. Mungkin saya nak cuba pil keluaran Himalaya yang lain. Nampak menarik. Oh ya, produk-produk Himalaya boleh didapati di Guardian atau Watson tetapi agak sukar untuk kapsul Shatavari. Saya dapatkan shatavari ini di kiosk Himalaya di The Mines atau anda boleh cuba di KLCC.

Opss.. ada kawan saya tak sesuai makan kapsul ni, badan dia rasa panas.. So lain orang lain la penerimaan dia. Saya cuma berkongsi yang sesuai dengan saya. ;)

3 ulasan:

  1. thanks hani. kebetulan saya pun tgh searching supplement 2 increase supply for my baby. hopefully ada la kat penang ubat ni.

    BalasPadam
  2. ct.. cuba la makan supplement ni.. kalau tak jumpa kat penang.. saya boleh aje tolong belikan.. :)

    BalasPadam
  3. ada kt penang.kt kpla btas farmasi hans

    BalasPadam