Khamis, 27 Ogos 2009

Beauty sleep..

hobi mama dulu tido... beauty sleep la konon... hahah ingat sangat time blajar kat sintok.. dalam bas dr jb ke sintok mama mmg boleh bantai tido aje... gerak aje bas terus tido.. tunggu la 11jam lagi baru bangun... kadang terjaga kat changlun ke pon buat2 tido, selagi tak sampai sintok selagi tu taknak bukak mata.. masa blajar pon kalau nak exam.. sanggup tido dulu.. pagi2 buta baru bangun study.. selagi tak tido rasa tak lengkap hidup (teruk tul)... kadang2 pas makan terus tido.. (eiii kawan2 mama selalu kata.. nasib la bdn ko tak naik... kalau tak ada dah mcm tapir.. pas makan tido...) tapi mmg la nikmat bila tido ni.. ada problem tido pastu bangun dah hilang rasa stress sbb problem.. hahaha

tapi sekarang huarghh bila la nak dapat balik tido 6/8jam ni eh... hahaha semenjak ada hariz ni tido dah ntah hapa2 dah... tu la.. lama sangat berehat dari time hannah baby... masa hannah dulu.. dia minum susu tepung.. so senang la MDH buatkan n mak tido aje... kekeke tapi sekarang BF kene sendiri bangun la kan (hehehe tak menyesal pon BF ni) awal2 hari tu tak pandai BF sambil baring.. sakit belakang dibuatnya... sekarang dah ok sikit sambil baring tapi masih ada lagi rasa tak selesa..

tu lah mama dah rasa selesa sangat time hannah.. dia jenis tak bangun malam sangat untuk menyusu.. masuk 8bulan aje dia tak bangun malam... dah nak subuh baru bangun nangis nak susu... hariz ni mama perhatikan sampai sekarang siang dia leh maintain minum ikut time.. 3jam gap.. tapi malam... hekk 2jam aje dah bangun.. pastu hek lagi... bkn nak nyusu sgt pon.. nak bermanja aje lebih.. dah la mama jenis susah nak tido kalau dah terjaga... beriya la berangan sebelum dapat tido balik (verangan banglo sebijik ke MDH? ahaks) sekarang ni kalau la dapat tido 2jam tanpa sebarang gangguan n bunyik memang nikmat sungguh.. segar aje badan.. tak yah la nak fikir 6.. 8.. jam... MDH kata hariz ni mummy boy.. aduhai..


bila lah ye mama nak dapat balik tido ngan aman ni... hahaha (tu la siapa suh ada hobi tido)

Ahad, 23 Ogos 2009

Mulanya berpuasa..

Ramadhan kali ini adalah pertama sekali mama menyusukan anak. hari pertama, pagi mama ke Clarins: power to try workshop.. pagi2 tu sempat gak la pum sebelum keluar rumah.. dapat la dalam 6oz.. balik rumah dlm pukul 2 tu sempat la direct feeding Hariz sebelum mengepam.. dapat la dalam 6oz lagi sbb dah engorge... petang tu dah rasa letih sikit.. dlm kul 5ptg tu hariz melalak plak nak susu tapi waktu baru lepas pam, confirm kosongkan.. bagi la sebotol 3oz.. asalkan anak mama kenyang... malam memang tak pam sangat.. sebab lebih pentingkan direct feeding kat Hariz.. iya.. Hariz still lg bangun setiap 2jam...asak debob ni minum.. tp kalau bangun nyusu aje tak melalak mama tak kesah.. layan aje.. (jangan dia buat perangai dah susu pastu jaga + nangis sudah) sekarang ni mama dah start simpan frozen EBM dalam kuantiti 6oz..

sebelum bulan puasa tu.. mama memang kuat makan.. sekali makan lebih dari MDH makan.. lepas tu mesti ada benda nak makan lagi.. tapi memang disiplin diri ambik makanan apa.. kang teroverdose susah pulak.. makan la roti ke... eii dalam hati nak sangat minum air berais.. kuat betul godaan.. tapi kena sabarkan hati.. ahaks... alhamdulillah makan banyak mana pon badan takde naik banyak sangat.. tahap metabolisme masih tinggi.. kan best kalau pandai kira kalori (macam dalam Biggest Loser tu.. best sey cerita ni)

hari kedua puasa.. pagi aje pas menyusu, pam dapat la 4oz... ok la... stok fresh untuk esok hari bekerja.. hari ni mama layan kan bagi direct aje... memang letih ye rasa bila nyusukan anak dalam bulan puasa.... mama berdoa sangat dapat puasa sampai kesudah.. moga juga dapat puasa penuh.. mana tau rezeki menyusukan anak...

mama cuba minum banyak time buka n makan makanan lengkap, semalam laksa johor, nasi + ikan merah lauk kicap sawi putih masak air... makan dlm jumlah sederhana, air longan panas.. kurma.. sahur pulak makan nasi berlaukkan yang sama dan susu strawberry secawan... harap2 cukup lah nak hasilkan susu yang cukup buat anakku yg bob tu...

baru hari kedua puasa jam tangan dah longgar balik aduhai... tak nak la kurus macam dulu... ok petang ni mama nak wat soto plak... begedil dah siap digentel... nasi himpit dah direbus.. tinggal nak buat sup aje... selamat berbuka puasa semua...

stok frozen EBM 23/8/09
- 20 bekas 2.5oz
- 13 bekas 3oz
- 3 pek 6oz
= total 107oz
harap-harap boleh la cover masa mama kerja atau kecemasan... tak sabar nak tambah stok lagi.. mama boleh..

Selasa, 18 Ogos 2009

Masih ada rezeki

alhamdulillah.. rezeki Hariz masih panjang.... masih cukup mengenyangkan dia n bila dah puas hati yak2.. hahaha... macam-macam tau Hariz ni.. sekarang ni dah la sibuk H1N1... baby antara mangsa yang ramai.. mama kena bagi hariz susuibu... nak kuatkan antibodi.. mama doakan anak2 mama sihat dan dijauhkan penyakit tu semua...

bekalan untuk seharian.. mama siap labelkan no 1 - 5 supaya senang mak mis nak bagi yang mana dulu.. mama guna cari no 1 pakai frozen expressed breat milk (EBM) yang lebih tu semua fresh... alhamdulillah semalam Hariz minum 4botol dari pagi hingga ke mama balik kerja.. timing betul latu... bila mama balik, terus nak ngap aje...
first day kat opis... timing nak pam lari.. terkejut kot nak adjust masa.. just dapat buat 2 kali sesi pam aje.. dapat la 9oz.. sikitkan.. takpe daripada takde... malam kena cover balik la


ni stok frozen EBM.. ada la dalam 35bekas.. ada yg 2.5oz ada yg 3oz.. mama kena pastikan mama replace balik stok frozen EBM yang dibawa kuar.. tak lama lagi puasa.. takut aje tak cukup.. doa sangat mencukupi... kalau tak cukup, minum aje la susu macam kakak nana.. okey jugak.. rezeki memasing kan sayang.. selagi boleh mama akan cuba buat....

hehe muka budak senang hati dapat cukup susu... eeii geram tau...

pagi tadi dalam kereta first time dengar lagu ni... tak tau la lagu baru ke kengkawan? bila google dia tulis penyanyi nya Alif OIAM.. mana satu ye budaknya.. sangat sesuai okeh lagu ni untuk Hariz... mama tukar versi Hariz (oh ya.. lagu ni sangat catchy ok... korang try la dgr..)

Please please please
Hariz Kamu jangan nakal
mama Ku pergi sebentar
Bukan untuk shopping curang
Please please please
Hariz Kamu jangan nakal
Nanti mama aku datang
Bawa yang Hariz idamkan kau pesan

Sabtu, 15 Ogos 2009

Bobbi Brown Workshop

Mengandung 9bulan.. pantang 40hari.. setengah hari memanjakan diri seronok jugak kan.. hehehe mama akhirnya dapat gak joint makeup workshop.. yang bestnya bobbi brown workshop.. All about nude...
ni dia... Bobbi’s Director of Artistry, Asia Pacific, Sebastien Tardiff... gila kurus mamat ni.. straight aje badan dia...

ini mamanya gadget... huarghh kan best gila kalau brush tu semua milikku sepenuhnya.. tapi pinjaman semata-mata.... baru ler mak tau nak guna berus2 tu mcm mana..

tu dia directornya... berbaju putih.. malas betul nak bangun ambik gambo... semua beriya nak belek muka sendiri yang tak lawa... (muka mama la..)

my notes and items yang digunakan.. syok2

my table mate... sedang diajar oleh BB make-up artist...

setiap meja depa letak one whole set ni.. nak suitkan ngan color kulit kita... memang rasa seronok la.. dapat tahu teknik yang betul apply make-up.. Sebastian tu asyik highlight kata.. tak payah nak letak semua foundation/bedak kat satu muka.. kat satu temapat yang mana perlu aje... (tapi dia cakap inggeris ler,, ahaks)

nak joint workshop ni kene beli voucher RM250.. tp RM200 tu boleh la redeem beli barang2 BB.. ni dalam goodies bag... buku living beauty, mascara, cleasing oil... buku tu pon banyak info..

ini yang mama redeem guna voucher tu.. semua boleh masuk dalam customzed paleete tu... senang nak bawak ke mana2

ini dia bila dah disumbatkan dalam pan palette tu...

heheheh muka tak semedang kan... dah namanya makeup NUDE.. ambik plak dlm lampu kuning... nampak simple aje la biasa.. tp kalau tgk dlm cahaya biasa... Mak sukaa.... sesuai pi opis n jenjalan..... BERBALOI... sesekali memanjakan diri....