Rabu, 13 Januari 2010

Tutorial: Memasang twin needle

Saya duk belek-belek dalam nuffnang, ada user dok cari cara-cara memasang twin needle. So bila ada masa lapang, saya buatkan satu tutorialnya: Twin needle / jarum berkembar

Pasangkan jarum berkembar itu sama macam kita pasang jarum tunggal.

Tentukan ketegangan benang, corak jahitan, dan lebar jahitan

Disebelah atas, kita nampak kedudukan dua buku benang, saya guna benang merah n hijau.
Pasangkan kedua-dua benang macam kita pasang satu benang.

Cuma ada satu langkah tambahan, untuk benang merah tu kita kena masukkan dalam satu cangkuk pengawal benang disebelah kanan.
Masukkan benang hijau di cangkuk penawal benang belah kiri.
Masukkan benang-benang tersebut ke lubang jarum. Sama seperti memasang satu benang.
Erm, untuk orang rabun tahap kronik macam saya, nak masukkan benang kat sini payah sikit.
Sebab, mesin Janome 2049 ni kan ada pemasang benang automatik tapi oleh guna hanya untuk pasang pada jarum tunggal, bila jarum berkembar tak boleh guna.
Saya gunakan, needle threader untuk masukkan benang.
Ini antara gambar semasa mesin sedang bergerak. Kain sedang dijahit.

Tadaaa.... ini la hasilnya bila guna jarum berkembar.
Cantikkan, boleh guna nak kemaskan hujung kain, gaun dan apa-apa lagi la. :)
Ini pula rupa hujung benang kalau nak tahu.
Selesai. :)

13 ulasan:

  1. macam best gak twin needle ni ye. my sewing machine pun ada feature ni tapi tak pernah try lagi.nak try la..

    BalasPadam
  2. dura.. boleh try.. best kalau nak guna benang different colors...
    heheh tu la, i ni pon sama, mesin bnyk features tp malas nak explore

    BalasPadam
  3. kat mana leh dapat yer twin needle ni? utk mesin singer boleh masuk tak?

    BalasPadam
  4. cuba u tgk dkt mesin singer u tu.. ada 2 tiang pemegang benang tak? kalau ada maknanya boleh la guna twin needle ni :)

    BalasPadam
  5. saya guna mesin jaet ringo -sama ngan jenome (kata promoter tu la)...tapi tak pernah jumpa jarum yg cam tu..mana ek tini beli...
    tq

    BalasPadam
  6. Tulip..

    jarum ni memang dah dapat sekali masa beli mesin. saya pernah nampak jarum kembar ni kat kedai2 yg jual brg jahit. kat mana-mana yang jual jarum mesin ada rasanya jarum kembar ni.. yg singer pon boleh masuk dalam janome ni

    BalasPadam
  7. salam kak tini... pandai menjahit ek? tolong jahitkan baju utk sy bole? ehehe

    BalasPadam
  8. salam jard.. kalau akak wat baju kurung jard tetiba aje nanti jd dress budak hahahahah

    BalasPadam
  9. Hi tini...terima kaseh kerana berkongsi ilmu you. I ada equipment tapi tak tahu nak mengunakan. Terjumpa your blog. Shukor alhamdulillah. May Allah bless you. amin

    Kak su

    BalasPadam
  10. waa...sy visitor yg ke - 33533
    hihihihi.. :)

    best r blog akak ni..!! siap ada tutorial lg..bru ku tahu mcm mn nk guna mesin utk jhit 2benang n dpt tgk hasilnya..caya lah !! :)

    BalasPadam
  11. kat mana alamat kedai awak?butang tu cantik sy nak beli

    BalasPadam
  12. Saya punya kedai online. Kalau minat boleh email code number buttons tu. Tinihani@gmail.com

    BalasPadam
  13. Owh...rupanya ada mcm tu ye twin needle.....

    BalasPadam