Rabu, 10 Februari 2010

Jom Tanya bersama TiniHani (Siri II): Kain Felt

Kembali lagi kita dalam sesi Jom Tanya bersama TiniHani. (hahaha tak tahan.. nak gak). Ok kali ini kita bercerita berkenaan dengan kain felt. Siapa tak kenal kain felt angkat tangan? :) Maklumat lanjut kain felt boleh di baca di Wikipedia: Felt Cloth.

Kalau baca di wiki memang ada jenisjenis kain felt ini. Ada yang bertanya macam mana nak pilih kain felt yang sesuai. Berbulu ke tidak? Sesuai nak buat apa. Ok, sekarang saya cerita ikut pengalaman saya yang tidak seberapa ini, saya mula jahit dan rasa seronok bila buat projek Little Pink House yang lepas. Rasa cantik bila tgk warna-warna felt tu bergabung dan timbul.

Lepas tu, mula buat tshirt untuk keluarga comel saya dan bermula la customized felt tee daripada saya. :). Soalan-soalan yang saya terima:

  1. Beli di mana ya kain felt tu?
  • Disebabkan saya perlu banyak warna felt untuk hasilkan corak-corak yang menarik atas tee, rantai kunci dan klip rambut, saya beli kain-kain felt tersebut daripada beberapa penjual. Marina Craft, MsCraftShoppe dan Macy (Minlon).
  • Sekarang ni ramai yang jual felt ni, macam-macam harga dan macam macam warna. Tapi, sebelum nak beli ni, saya rasa kita kena tanya la penjual ni, felt tu campuran berapa banyak wool berapa banyak benang artificial. Sebabnya, kalau kurang wool, felt tu akan lebih keras. Fikir nak buat apa dengan felt dan cari jenis yang sesuai.
  • Kalau tengok kat gambar atas tu, felt warna purple lagi tebalkan? Felt purple ni lagi lembut, siapa yang nak buat keychain lepas tu disumbatkan dengan kapas/fiber memang sesuai sebab hasilnya akan lebih gebu.
  • Kalau yang warna cokelat tu, sesuai sbb dia tak terlalu tebal dan tidak terlalu nipis. Sesuai untuk dibentukkan sebagai huruf atau gambar.
  • Yang paling atas dark maroon tu, memang keras dan nipis. Ni saya gunakan buat tiara hari tu. Cantik terletak atas kepala.

2. Jahit mesin ke guna tangan?

  • Saya jahit atas tee tu guna tangan ye kawan-kawan. Kalau guna mesin memang rasa tak cun. Tapi kalau sapa guna mesin bagitahu saya ye, manatahu lagi cantik ke. Saya yang tak pandai. hehehe

  • saya gunakan cara jahitan backstitch. (kalau tak paham gak kat gambar ni boleh tanya kat Makcik G lagi :P)
  • Tapi, yang saya jahit atas beg uncang yang lepas, saya guna mesin, tengok la kegunaan dia untuk apa kan.
  • Kalau bab jarum pula, saya suka guna jarum yang kita jahit manik tu. No 10 atau 11. Halus kan tapi nanti jahitan lagi kemas.
  • Benang pula, benang xstitch boleh tapi kena tarik satu lembar la baru jahit, benang biasa pon boleh

Ok semua dah faham? Dah tau nak cari kat mana? Tak susah nak jahit felt ni, tapi kena kreatif la ya. Hasilkanlah jahitan yang menarik bila gunakan kain felt ni ya. Jangan lupa keaslian itu penting. :) Selamat menjahit semua. (saya cerita daripada pengalaman saya ya, kalau ada yang salah sila betulkan. :)

20 ulasan:

  1. cik tinihani..ada jual kat minlon ek? kat serdang tu ek? ish.. kena singgah nih.. hehe.. tq for the info. tiba masa nak jahit nnti kena refer ke sini la.. hehe..

    BalasPadam
  2. ye kat situ... tapi ni type yg keras.. yg kaler dark maroon tu.. pilihan warna pon terhad gak la

    BalasPadam
  3. betul cakap tinihani tu....sebab masa mula2 terjebak dengan craft ni gile jugak saya membeli felt...hehe bila dah banyak ..menjahit itu ini baru saya paham yang mana sesuai...kalau taktahu main beli ajela haha....takperlah kita belajar dari pengalaman....felt tu ade bilalah nak datang semangat tu...hehe takde idea baru...

    BalasPadam
  4. salam. nak tanya berapa rege ye kain felt tu?

    BalasPadam
  5. diesha
    tu lah sendiri kena rasa baru faham heheheh

    melor,
    harga semua berlainantgk pada jenis kain felt, awak boleh buka site yg saya linkkan tu utk tahu harga ya.. :)

    BalasPadam
  6. Awak, chaiyok! seronok saya tengok...heheheh...harus mulakan misi memujuk utk beli mesin jahit nih....heheheh....takpe, saya try jahit tangan dulu...kot2 menjadi...heheheh...tingin nak buat huruf2 abjad tuh...

    BalasPadam
  7. kat macy minlon tu ada jual barang2 kraft ker? tatau plak? uhuhu...

    tgk kat depan tu nampak mcm pinggang mangkuk je.. x penah try masuk..

    psst : dah terima butang smlm.. ada xtra lg.. maceeeh.. :D

    BalasPadam
  8. tini,walaupun tini jahit felt to guna tgn keatas tshirt tp jahitannnya persis menggunakan jahitan mesin,kemas taooo.jeles i
    hihiii

    BalasPadam
  9. adeq.. wak.. kat kedai tu harga dia dari murah ke mahal semua ada.. leh ikut bajet kita lagi... try la buat.. manatau leh sub ke awak lak.. hahah tapi sempat ke ekekeke

    misa.. cuba la try masuk.. mcm-mcm ada.. siapkan ongkosnya aje.. hehe suka tak xtra tu?

    wani..
    heheh practice make perfect dear... :)

    BalasPadam
  10. haha.. kak tini,
    len kali kalau lalu situ leh ajak hubby singgah..
    ngee..

    suke sngt.. macih... ada seketul dah kene kidnap ngan anak.. sbb cute kot.. :D

    BalasPadam
  11. saya dah try buat backstitch tu, sangat senang...try jahit nama sofea kat pencil case dia...heheheh....nampaknya tangan ni lum keras lagi menjahit....kalau line clear boleh lah kot mengendeng mesin jahit mak saya...hehehehe....

    BalasPadam
  12. jom gi minlon.. arini jumaat, lunch pnjg.. dah giler felt plak nih.. huuh...huu..

    BalasPadam
  13. beguna sungguh ilmu yg tini bagi ni..teme kasih

    BalasPadam
  14. kalo minlon tu, selalu nmpak dr highway. apa nama kedai kt situ? minlon tu opis ke shopping complex?
    maaf.... saya budak baru belajar :)

    BalasPadam
  15. ida... minlon/macy ni bawah dia ada jual pinggan mangkuk, langsir.. perabot.. alat-alat jahit sikit.. reben.. atas memang opis

    BalasPadam
  16. salam..tini..
    nak tanyer guna puncher ker utk potongan huruf2 tuh..sebab nampak kemas..saya guna gunting dia tak berapa sharp mcm tini buat..huhuhu..

    BalasPadam
  17. suzi.. haha untungnya kalau ada puncher macam2 size dan bentuk untuk . takde maknanya... ekekke semua saya potong pakai gunting sendiri. gunting kena la tajam. daya kreatif tu penting ya. :)

    BalasPadam
  18. tini...kain2 felt yang dah siap design tu u jahit ke tampal kat baju? Ada gam khas ke untuk tampal fabric? panggil apa ek gam tu?

    -wanie-

    BalasPadam
  19. kak tini guna pen ker,atau guna pen khas untuk lukis atas felt..sy guna pen x lekat ls huhu....

    BalasPadam
  20. Kalau felt gelap, memang tak boleh lukis, memang kena agak2 gunting sendiri. Kalau felt cerah boleh aje guna eraseable pen

    BalasPadam