Rabu, 7 April 2010

Jubin (bukan nama sebenar)

Ni la first time TH (TiniHani) suruh aku jadi penulis jemputan blog ni. Ye la sebab nak buat kelainan sikit, asyik cerita psal jahitan je... tapi aku tak tau apa nak tulis. nak cerita pasal anak, da biasa sangat, nak cerita pasal politik kang ada orang naik emosi lak...

so cerita ni la aku terpikir nak kongsikan bersama-sama. Jubin ooooh jubin (bukan nama sebenar)

sebenarnya aku bengang sikit ngan si jubin ni.....ye la agent penjual kan...kalau nak jual barang tuh kena la jumpa client dan customer. tarik perhatian customer, ambil hati client supaya client berminat ngan brg yang ko jual tuh...ada ke patut sebab kita da tgk brg dia, terus kata tak yah la jumpa ngan kita yg customer ni, terus bincang je la kat dlm hphone ni. Ye la, ada certain brg kita tgk gambar je boleh la kita beli terus, tapi yg brg ni kena la tgk ngan mata sendiri then bincang ngan si penjual supaya semua detail pasal barang tuh boleh dapat kepastiannya. Ni tak, terus nak bincang dlm phone je.

"Abg, saya da call si jaga tuh la tapi dia tak angkat telefon la, so tak dapat la tgk brg tuh"....tuh la alasan dia asyik bagi kat aku....abis tuh kalau si jaga tuh sebulan tak angkat telefon, sebulan la ko tak boleh jual brg tuh....namanya je agen penjual tapi takde inisiatif langsung nak layan customer....mungkin suara aku ni tak serious kot dalam phone tadi.... ataupun ada customer lain yg dirasakan lebih lumayan hasilnya kalau dilayan daripada diri hamba (yg hina -dina ni) kot.

Jubin.....jubin... aku ambil inisiatif sendiri gi tgk brg tuh, tapi setakat ngan pekerja bawahan bangla ko je yg layan aku....wei jubin, aku nak buat business ngan ko, takkan aku nak berurusan ngan pekerja bawahan ko yang tak berapa paham ngan apa aku soalkan kepadanya.... susah-susah sgt aku berurusan je la ngan si bangla tuh.....kang komisyen jualan brg tuh gi kat dia bukan ko jubin...(its ur loss, bro)

mintak2 esok si jubin tuh call aku balik, bincang baik2 pasal penjualan brg tuh....tuh la moral of the story, kalau nak jadi penjual tuh, pandai2 la jaga client tuh, kalau tak si bangla la yg dapat untung business. Tinggalkan la si Jubin dengan jubin-jubinnya.....biarkan, biarkan.

p/s: maaf TH, first posting da naik emo lak, ahaks

by: DeWaz (bukan TiniHani)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan