Isnin, 19 April 2010

Kali ini saya memang puas hati

Dari sebelum ada anak lagi saya sukakan dress kanak-kanak. Sangat comel. Ditambah pula bila corak fabrik tu sendiri comel habis. Bila dah ada anak pula lagi lah saya tergila-gila belikan dress. Biasalah anak pertamakan.. perempuan pula. Saya juga pernah tempah dengan Shikin Girl Charm. Sangat kagum dan cemburu bila dia jahitkan dress comel-comel untuk anak-anak dia yang semestinya comel. Waktu tak pernah pon terfikir satu hari nanti saya jahit sendiri dress untuk anak saya. Saya pernah jahit dalam 2..3 helai dress kakak. Boleh tengok dekat entry sebelum ini. Semua tu saya jahit dengan cara paling asas. banyak sangat cacat cela. Takut nak guna zip, takut nak guna butang (biasalah orang tak mahirkan.. saya budak baru belajar) Akhirnya saya diberi semangat mencuba sekali lagi menjahit dress untuk kakak. Saya gunakan kain fabrik red polka dot yang dibelikan dari Bandung dan diserikan dengan fabrik manzanita damask dan memilih zip untuk menyiapkannya. Saya guna pattern Precious Dress.

Saya berjaya juga. Saya suka sangat hasil jahitan kali ini. Saya beri 85% kekemasan untuk dress ini. Saya suka dengan saiz baju ini, panjang dia yang sesuai. Leher dan lengan yang kemas.. saya gunakan bias tape untuk selesaikan kemasan ini. Gembira sangat kakak bila tengok baju ni siap.

Bahagian dada yang kemas juga. Saya gunakan size 3T untuk badan atas. Yang bawah ikut kembang princess yang kakak suka. Tak sempat basuh nak pakai terus.

Ikatan ribbon yang semestinya saya suka. (wahh banyaknya suka)

Ok semua? Macam mana jahitan zip saya? Bagus tak? Saya tepuk tangan dekat diri sendiri bila tengok hasil jahitan zip ini. Saya dah tak takut dah dengan Cik Zip.
Apa pon inilah luahan hati saya bila dapat jahitkan sehelai dress yang saya rasa cukup sempurna untuk anak saya. Saya nak hannah bangga bila pakai baju yang mama dia jahit sepertimana saya pernah berbangga memakai baju kurung yang emak saya pernah jahit. Rasa berbunga-bunga sangat.

15 ulasan:

  1. wah!!! clap clap clap....
    pas ni dah senang kan... mcm2 pesen buleh buat..

    BalasPadam
  2. akak...tahniah...
    cantik sesgt n kemas sekali..
    sukanya sy tgk wrna dress merah polka dot ni..
    :D

    BalasPadam
  3. Well done Tini .... memang cantik baju ni ... sesuai dgn Hannah .. Ribbon belakang tu sweet sangat !

    :-)

    BalasPadam
  4. tini... tu pakai hidden zip ker zip biasa?

    BalasPadam
  5. maya.. dah senang dah.. kena ikut cara sendiri gak.. basic je yang kena faham betul

    zu.. tu la geram ngan warna merah dot tu

    anique.. heheh fabrik mahal2 tu guna wat ribbon aje ahakss.. jimat

    sesemut.. zip biasa aje yang

    BalasPadam
  6. Haha! Seronok bace entry Tini kali ni.. Mmg a proud mother yg akan buat dress byk2 lepas nih.. :) Bestnye ade daughter yg leh jd model.. lg best kalau pakai dress dgn air tgn sndr.. mmg cantik.. :)

    BalasPadam
  7. congrats!! memang sangat cantik dan naik seri! tini guna pattern mana ya? suka tengok twirly dress ni :)

    BalasPadam
  8. aisyah.. tu la.. suka sangat kalau betul-betul dah tahu buat. macam tak caya ajer

    zura.. thanks.. i guna precious dress, i beli pdf pattern kat etsy

    BalasPadam
  9. Oic...Carla C punya kan? Wah boleh wat gak ni, dah lama i beli paten tu dok peram...cantik sangat babe I suke!

    BalasPadam
  10. zura.. ha ah carla c.. asal dia guna button and ada liner.. tp i tak buat liner and guna zip :)

    BalasPadam
  11. lawa nye tini...nampaknye, saye aje la yg masih fobia ngan cik zip skang neh...ade tak petua?

    BalasPadam
  12. seronoknya bila berjaya hasilkan dress yang kita puas hati,kan?tahniah!cantik sangat dress ni dan jahitan pun kemas....caiyok2..:)

    BalasPadam
  13. kemasnye jahitan.. (**mode jeles**) ^_^

    BalasPadam
  14. dda.. practise.. practise n practise.. tapi pastikan practise atas kain murah dulu ahahaha kalau tak merana nanti

    lia..thanks dear :)

    mis.. ahaks jgn la jeles.. meh la buat sama

    BalasPadam
  15. Pn Tinihani,
    Cantiknya....jeles nya saya u dpt jahit dress utk anak sendiri. Malangnya saya tak ada bakat menjahit.
    Harap dapat ambil upah menjahit baju utk anak saya pula.Boleh ke? Pls reply.

    BalasPadam