Khamis, 22 April 2010

Mari membuat butang balut sendiri

Bahan-bahannya.. seperti dalam gambar. Acuan, penekan, butang kosong, penutup belakang, kain dan ukuran untuk buat butang.


Bila dah potong-potong kain tu ikut ukuran yang ditetapkan masukkan sahaja dalam acuan tu. Kemudian tekan dengan penekan biru itu. Durra.. memang ada la bunyik klik tu.. hikss. Buat kemas-kemas ye waktu ni.

Bila dah masuk semua kain, tutpkan dengan bahagian penutup belakang butang balut itu.

Tekan dari bawah untuk keluarkan butang yang hampir siap.

Inilah hasilnya. Comel tak? Durra pon ada buat tutorial. Saya baru nak mencuba. Kena ada banyak tenaga okeh waktu nak tekan butang tu semua. Kalau tidak, balutan kain tu tak kemas. Seronok la kalau ada banyak-banyak butang ni. Guna aje lebihan fabrik yang ada. Boleh la tambah koleksi butang yang ada. Boleh juga dijahit pada hasil jahitan yang lain.

16 ulasan:

  1. alahai cute... nk try nih
    tq hani...

    BalasPadam
  2. ari tu saya beli kat zila mase wow carnival tu... tak tengok2 lagi sampai sekarang.. sampai dah terlupa pun.. hahahaha

    BalasPadam
  3. pah.. meh la try.. mmg cute sgt.

    maya.. saya pon dah ada lama.. tp tu la kerjanya mengumpul dan peram aje.. hiksss

    BalasPadam
  4. wahh .. syok juga kan boleh buat butang sendiri ... mana nak cari benda Allah semua tu Tini ?

    BalasPadam
  5. button cover tu leh beli kat daiso. hari tu ada beli gak mcm tu, ada 3 saiz, kecil, sedang dan juga besar. tapi tgk nasiblah sbb kekadang habis/xde.. kenalah pandai2 cari. kalo kat the curve ngan ioi mall tu, saya pernah nmpk ada.

    BalasPadam
  6. ok .. dah jumpa dah kat mana boleh dapat alatan itu..

    Thanks for the tutorial

    :-)

    BalasPadam
  7. Tini.. ada jual ke alat tu.. puas cari..

    BalasPadam
  8. aniq.. tu ada shafri cerita.. i beli kat craft world

    shafri.. terima kasih

    my luvly craft.. i punya tu semua stok sendiri punyaaa hikss

    BalasPadam
  9. kalau nak beli online, cuba tgk web kak zila kassim..

    kalau nak pi kedai..
    boleh cuba tgk dekat daiso.. ada jual kit butang n tools, ada juga refill (butangnya saja..)

    misa beli di daiso 2 saiz.. satu lg saiz yg besar gedabak, kalah siling 50sen :D

    kedai lain, boleh cuba tgk kedai jahit2 kraftangan, cthnya di craft world ss2 pj, cottagepatch kat ampang..

    BalasPadam
  10. Misa, cottagepatch kat ampang tu kat mana?

    BalasPadam
  11. dekat ngan ampang point..
    utk contact info, cuba tgk http://cottagepatch.com/

    BalasPadam
  12. eh hani..ada bunyi 'klik' tu eh.. nanti lah nak try lagi sekali balut butang hihi..

    BalasPadam
  13. kak tini kat mn nk beli alat untuk buat btg balut niy..ari tu cr xde lor...hehe comey la butang balut tu

    BalasPadam
  14. haii, kak tini kat mn nk beli alatnya itu ??

    vimax izon

    BalasPadam
  15. Salam..saya nak tnya mana nak cari acuan butang ni?boleh bantu saya

    BalasPadam