Selasa, 11 Mei 2010

Alahan kepada telur



Bulan hadapan adik akan genap setahun. Masa check-up pada 9bulan, mama ada bagitahu nurse yang adik alah kepada telur. Bila dibagitahu mengenai alahan telur ini, mama diberitahu untuk suntikan satu tahun, (MMR) antara bahan dalam dos suntikan tersebut adalah telur. Bagi mengelakkan sebarang komplikasi selepas suntikan nanti, adik akan dimasukkan dalam wad selama 6jam untuk diberi pemerhatian. Huargghh bila dengar aje bab masuk hospital, mama memang tak suka la. huks.. Doktor kata takpela sebab adik boleh makan biskut, roti mungkin alahan dia dah kurang. Baik diberi pemerhatian aje pada hari tu nanti.

Mama dah risau dah nak tunggu sebulan lagi ni. Mema kena google cari bagai. Ada sesiapa ada pengalaman anak alah kepada telur? Boleh kongsi dengan saya. Harap-harap hero mama kuat okeh. Luv u darl.. :)

11 ulasan:

  1. tini..hani n ichlas mmg ada egg allergic....mcm kes hani.mmg kena warded kat hosp selayang..waktu paed bagi injection, mmg pakar jantung n mesin oksigen semua standby tau...coz diaorg takut once dapat injection tuh..sapa yg teruk maybe akan stop breathing....but alhamdulillah nothing happen.....time ichlas kitaorg gi ambik mmr kat private.....paed bg ja injection...ln lps tuh 1/2 jam paed monitor...x ada apa..trus balik....

    BalasPadam
  2. Wah.. Sampai mcm gitu sekali eh standby. Tu la, doc kata kalau mmg dia allergy akan susah bnafas. Huks. Hope adik ok nnt

    BalasPadam
  3. Yatie, sawanila.com11 Mei 2010 11:03 PG

    my anak sedara pun alah telur jugak.... so masuk wad is normal procedure sbb dorang nak monitor takur something bad happen. Alhamdulillah semua ok.don't worry
    now dia dah 2 tahun dah...

    BalasPadam
  4. checkup kat klinik mana? anak saya pun dulu cam tu tapi pjg cite last2 saya ambil injection masa anak dah umur setahun. confirmkan dgn klinik (kalau checkup dan inject kat klinik) perlu booking/inform hospital (my case dulu kat klinik putrajaya) on the day ambil inejction. kes saya dulu pjg cite sebab nurse tak bagi info yg betul..

    BalasPadam
  5. klinik putrajaya
    ouh saya dah dpt surat refer hospital.. pasni boleh book wad
    awak dulu tak dpt surat ke?

    mmg dia kata nnt pg inject kat klinik.. pastu masuk hospital.. standby 6 jam

    so.. anak awak mcm mana? ok.. boleh share tak?

    BalasPadam
  6. yatie.. tu aaah.. harap2 takde apa2 berlaku. thanks for sharing

    BalasPadam
  7. tini, mcm mana tau hariz allergic? testing bg dia makan telur ke?
    well hopefully semuanya ok je nnti..

    BalasPadam
  8. long story..masa checkup sebelum 1 thn, nurse cuma pesan masa nak inject 1 year nnt bgtau kat nurse bertugas kalau anak ada alergic. so bila dah sampai masa, sy inform kat nurse, then dia bgtau kena jumpa doc dulu dan next apt baru bleh ambil injection. sy siap ambil cuti utk next apt. bila sama masanya, nurse tu plak tanya saya dah booked wad kat hospital pjaya??? sy bgtau la nurse, xde org inform yg sy kena book wad, ingatkan boleh terus pergi lepas ambil injection **dah bengang time nih** nurse tu plak cam tak friendly. then ada sorang lagi nurse (senior skit kot) so dia nak tolong sy call hosp utk dptkan wad.. by that time dah pukul 12..dan sy kena ambil anak yg skolah tghr.. sy pun dah geram sebab dah buang masa 1 hr cuti dgn sia-sianya..so saya cabut je balik rumah..pkl 1 lebih klinik call tanya saya dah ambil ke injection anak..sy cakap blum, lain kali *time ni memang kontrol marah sbb dah geram* ...morale of the story masa tu : sila explain dengan jelas apa tindakan yang perlu ibu2 buat. jadi tidaklah saya membuang masa. bila anak dah umur sethn lebih baru saya ambil dan by that time dah x alergic. pjg citernya heheh

    BalasPadam
  9. Lin, tini campurkan telur dlm bubur hariz. Lepas tu kulit dia naik merah gila. Pastu stop then try bg lg jadi balik merah. Terus stop

    BalasPadam
  10. Sian nya baby awak. Tu la dgn gomen ni kita yg kena tanya bnyk. Kalau tak diaorg bkn nak jelaskan betul2. Hari itu sampai tensen nurse n doc jwb soalan. Friday ni nak pi book hospital. Hope hariz ok nnt

    BalasPadam
  11. tini... saya tak pasti sejauh mana info ini benar..nak carik balik majalah PaMa saya tu pun tah di mana letaknya..kalau jumpa nanti saya maklum kemudian... anak saya yg 1st pun allergy telur.. b4 dia setahun la..lepas dah boleh bg makan nasi lembut, saya suap dgn telur...abis merah kat area mulut dia... 2, 3 kali jadik macam tu..so confirm la allergy telur..lama stop tak bagi telur... lepas umur setahun lebih kot..dia pandai suap sendiri makanan...dia capai telur goreng..makan selamba ja...tak merah pun... so i guess allergy dia hilang sendiri...memang hilang pun ..sampai sekarang ok dah... tetiba terbaca dalam majalah Pa Ma la...memang baby bawah umur setahun tak sesuai makan telur (especially yg kuning part) ...akan jadi allergy.. tapi lepas tu memang akan baik sendiri (meaning lepas umur setahun tu dah ok) ....so jgn la risau sgt... najmi dulu saya tak payah bawak ke spital pun =)...hope dapat membantu melegakan kerisauan

    BalasPadam