Jumaat, 7 Mei 2010

Pemasangan tapak jahit sulam bebas

Sini saya nak kongsi macam mana rupa tapak jahit sulam bebas yang saya guna untuk buat easy stitch. Ramai yang tak pernah tengokkan.Ini keadaan pemegang tapak dengan tapak biasa (tapak zig zag). Memang kena buka skru tersebut untuk digantikan dengan tapak jahit sulam bebas.
Ini la rupa bila tapak jahit sulam bebas dipasang. lain habis. Tu yang saya lupa nak turunkan tapak tu. Sebab sama aje kedudukan dia. hanya akan berbeza bila turunkan jarum baru tapak tu rapat ke plat bawah tu. Tapak ni transparent. Boleh la nampak apa corak yang kita nak jahit tu.

Nak buat easy titch ni pon tak guna tapak ni pon boleh. Guna tapak zig zag yang tu atas pon boleh. Tapi kena pandai kawal jarak jahitan dan tekanan mesin la masa nak membentuk jadi bulatan ke lekuk ke. Selamat mencuba ye.

10 ulasan:

  1. Tapak ni mmg ada sekali bila kita beli mesin janome ke? hehe tak pernah nak belek2 apa yg ada lepas beli mesin tu.

    BalasPadam
  2. Kalau awak dpt set tambahan 15tapak, memang ada la dalam tu

    BalasPadam
  3. oooo ok, mlm ni bleh try. thanks tini ;)

    BalasPadam
  4. huhu.. nak try ler cari kat kedai kot2 ade utk singer, mane tau mesin zaman dinasour saya tu buleh guna gak.. hehe!

    tq tq!

    BalasPadam
  5. maya.. kalau jumpa bagitahu la eh.. boleh la saya jawabkan kat orang lain yang bertanya tu hikss

    BalasPadam
  6. hoho skin pon dh lame crk tapak jenis ni.. tk jumpa lg yg tuk singer punya~~~ kalo jumpe btau skin skalik ek!

    BalasPadam
  7. wahhh best nyer ader msin cecanggih niehhh...
    aku cuma ader msin cabuk cap ayam huhhh kner mnabung niehhh

    hepi crafting dear~

    BalasPadam
  8. waa tgk tapak ni jadi sedey...sy misplace semua tapak2 free tu..harap2 jumpa kembali..nk cuba gak buat easy stitch..

    BalasPadam
  9. Woo..baru tau guna nye. selama ni beli, pastu simpan ja mesin tu

    BalasPadam
  10. penah try guna tapak ni utk wat free motion..1st time try,susah nk kawal..buruk sungguh hasilnya..haha pastu x pnh cuba lg cz mesin 2 mesin pinjam(mother in law punya)

    BalasPadam