Isnin, 16 Mac 2015

Tutorial buat label sendiri

PERHATIAN:

  • Kertas HP iron on ni saya beli kedai printer/kertas di Sunway Pyramid. Harga dalam RM50 dalam dia ada 12 keping aje rasanya. Tak ingat.. hehehe

  • Lagi satu, saya tidak jual/ambil order kertas ni.

  • Guna printer biasa sahaja, ink pon inkjet biasa yang mmg guna bersama dengan printer tu (tiada ink khas pon) Thanks




Kali ni nak share cara nak buat label sendiri. Dulu saya pernah tempah label dekat Zubaidah tapi bila dah bertukar ke dotcom ni punya la malas nak buat balik. Pastu bila dah ada header baru yang dibuat oleh kak Emila Yusof terus rasa nak buat label sendiri dengan gunakan design sama yang ak Emila buat. Saya gunakan HP transfer iron on paper dan kain ribbon biasa tu aje. Saya mula tahu pasal Iron on paper ni dari blog Anasfadilah. Terima Dila. :)



bahan-bahan yang diperlukan: gunting, hp iron on transfer paper, ribbon (boleh aje nak guna grossgrain ribbon, satin ribbon.. ikut selra sendiri), seterika dan printer


masukkan label nama yang hendak di print ke dalam Word. Masukkan la berapa banyak label yang boleh. nak jimat kertas iron tu kan



masa nak print tu jangan lupa setkan Mirror image: print>properties>finishing>mirror image (boleh klik gambar untuk lihat lebih jelas)



Ini hasil bila dah di cetak.. tulisan semua terbalik. dapat 60 keping label

guntingkan kertas tadi ikut garisan yang ada

lekatkan kertas iron on tu pada ribbon



seterika kan kira-kira 1minit (seterika mesti dalam suhu yg paling panas)


ok.. bila dah selesai seterika.. biarkan kertas tu sejuk kejap.. pastu boleh la tanggalkan kertas iron on tu dengan ribbon


guntingkan ribbon tu... pastikan ruangan kiri dan kanan setiap label tu ada ruangan lebihan untuk dijahitkan pada kain ya. :)


dah siap dah.. boleh la dijahitkan sekali dengan hasil jahitan nanti ya. Selamat mencuba semua. :)

oh ya.. saya dah buat pages khas untuk senarai tutorial jahitan yang ada (masih diupdate.. senang kalau korang nak jengah... semua di situ) Ada di Tab TUTORIAL di atas. :gg


108 ulasan:

  1. tini,
    tq atas tutorial tu....sangat bagus...sy memang tempah label untuk tudung saya tapi namanya tak sesuai utk baju n bag...ingat nak tempat nama lain...tapi kalau dah boleh buat sendri jimat banyak nie...
    kat mana beli kertas iron on tu...dan berapa harga sekeping...awak buat font mcm tu kat program apa ye....tqvm

    BalasPadam
  2. wah..best nya..tq for the great tuto

    BalasPadam
  3. wahhhh.. ada pernah tgk tutorial kat tempat lain tp tak dbgtau detail camna nak print terbalik tuh, ingatkan kena guna software tertentu, guna printer je rupanya, thanks ye tini.. TQ for sharing

    BalasPadam
  4. As salam..

    beli HP iron on paper tu kat mana yer? Dah jenuh sy cari.. hari tu tersilap beli .. gi beli trasfer sheet .. bila print jadik cam terbakar lak... ker ada spesifik printer je yg boleh guna?


    msraiza@cinta-craft

    BalasPadam
  5. likeeeeeeeeeee sgt... thanks for tutorial!

    BalasPadam
  6. Assalamualaikum, just nak tahu, berapa lama tulisan kat label tu boleh bertahan? Kalau kena air hilang ke tak?

    BalasPadam
  7. bestnye...thanks sis..
    kaler dia tak turun eh?

    BalasPadam
  8. @aida, Kertas tu kat kedai komputer kat sunway pyramid... Tak ingat la.. Dlm rm50lebih utk 12 keping

    BalasPadam
  9. @mila@rimbun, Ha ah.. Tak yah susah2 pon... Guna apa yg ada

    BalasPadam
  10. @msraiza, Kedai komputer/ printer kat sunway pyramid.. Rasanya semua printer yg inkjet bolehhh... Saya guna printer HP

    BalasPadam
  11. @Shida, ink dia memang tahan lama.. Dah memang tujuan dia untuk print atas fabrik.. Berapa lama yg tepat.. Saya tak tau la plak.. Setakat ni ok je

    BalasPadam
  12. @habsahharun, Kalau color dia turun baik tak yah buat label yang oit.. Hiksss ni mmg paper khas utk fabrik

    BalasPadam
  13. tahniah n tq tini...banyak info saya dapat drp tini..tq 4 sharing yer...

    BalasPadam
  14. like..thanks for the tutorial. mmg ingat nak buat label tapi kalo bole buat sendiri lagi jimat. hehe..thanks for sharing. Sharing is caring. :)

    BalasPadam
  15. owh..camtu rupanye..leh try nie, sunwaypryramid pun dekat je..rugi x try nie :) thx for tutorial..

    BalasPadam
  16. @miedacreative, Hehehh ok no hal punya

    BalasPadam
  17. wah...best nyer..lama dah cari tutorial ni..lepas ni boleh la wat label sendiri...thanks sb kongsi ye kak...

    BalasPadam
  18. wah, terbaiklah.
    kali pertama jumpa tutorial macam ni..

    BalasPadam
  19. Thanks for sharing the info. I've been thinking of making a label jugak but tgh tunggu budget....yang nie boleh buat nie....:)

    BalasPadam
  20. tq very much, akak sy tengah survey nak tempah label di mana? macam jodoh plak akak provide tutorial ni.

    BalasPadam
  21. tq bg tutorial nih..terang dan nyata

    BalasPadam
  22. salam. saya pun berminat nak buat label sendiri kat tudung saya. kalau takde kat kedai komputer, kat mana lagi boleh dapat iron on paper tu

    BalasPadam
  23. @jie, kat kedai brg komputer aje kot.. tempat lain tak tau pulak..

    BalasPadam
  24. salam...
    site yang sangat berinformasi..
    kenapalah saya baru jumpa....
    harap belum terlambat utk bermula... :)

    BalasPadam
  25. saya baru jumpa web ni...banyak informasi dan tutorial ...terima kasih...

    BalasPadam
  26. salam kak, boleh x,klu akk tlg li kan paper 2 n post... kire gn harga postage skali la... penat fara cari xde... kat kedai ape la yang ade...

    BalasPadam
  27. @fara, Sorry la dik, mmg tak boleh belikan, jrg pi sana. Sorry

    BalasPadam
  28. salam...wah best la kalu bule buat label sendiri...tpi kat mana saya nk cari hp iron on paper ni kalu kat penang...thank

    BalasPadam
  29. Awesome! jimat duet~~

    Thanks, much love.
    xoxox

    BalasPadam
  30. @farrah, Ouhh sorry la ya, penang pon dah lama tak pergi.. Lagi la tanya pasal ni.. Mmg tak tahu

    BalasPadam
  31. salam, saya baru tahu kertas ni. cari x jmpa2.....kedai mnjual alatan jahit ada jual x?

    BalasPadam
  32. cantik la tinihani punya design..saya nak tanye, mane nak dapt baju2 tee kosong or baju2 baby kosong ek??

    BalasPadam
  33. @zana, saya da cerita dlm blog ni, search dulu la ya

    BalasPadam
  34. best ler ni....mmg bercita-cita nak wat label kat tudung and baju tempahan.....

    BalasPadam
  35. nak tempah label? just email me at

    wanie.zainudin@gmail.com / 012-2855061

    BalasPadam
  36. wah,, sangat berguna info tutorial dalam web U nie. saya sangat suka. nanti nak try la. tapi kalau pakai reben satin boleh ker?

    BalasPadam
  37. Saya memang dah lama nak belajar menjahit..tapi bila ushar2, banyak blog omputih..akhirnya niat terhenti mcm tu je..akhirnya terjumpa la dgn blog TiniHaniyang penuh dengan inspirasi nih..ni semangat mcm meletup2 plak nak belajar..TQ TiniHani..I follw u!!

    BalasPadam
  38. salam . and Selamat Hari Raya too .

    saya , ada menjual satin shawl . yes i do , there are a lot of people outside there yang jual satin shawl kat luar sana . :)

    so , to make it different i nak letak label ini kat satin shawl saya itu . tapi , sebelum letak kan label itu , saya perlu like daftar dulu ke ? daftar perniagaan . kalau tidak daftar , which mean saya tak boleh letak kan label ya ?

    BalasPadam
  39. @ame elms, sekadar nak letak label tak yah daftar pon takpe kot. Tp kalau org yg dah daftar dah guna nama tu, awk tak leh guna la

    BalasPadam
  40. menarik betul tutorial ni, senang je rupanya..tp mesin jahit belum beli sampai sekarang :)

    BalasPadam
  41. Salam kak,

    cantik label yg akk wat. tapi saya nak tnye sket la kak, klu kte wat label ni, kene register kat mane2 ke?

    BalasPadam
  42. @nina, Nak register company ke? Saya punya takde register pon

    BalasPadam
  43. OoO...mcm tu ke.maksud saya, register label. mane tau kot2 nak kene ade copyright ke.

    BalasPadam
  44. salam sis , saya sangat berminat dengan idea sis ney . sangat berguna :)
    tapi macam mana nak dapatkan HP transfer iron on paper tue ea ? kedai mane jual ?

    BalasPadam
  45. @bella, dik banyak kali dah akak jawab komen kat atas ni.. komen awal2 dah bgtau kat mana.. rajin2 la membaca :)

    BalasPadam
  46. dah tempah label untuk jahitan baju,baru je tempah.memang mahal nak keluar diut mula-mula walaupun kuantitinya banyak.alangkah baiknya kalau terbaca info akak ni lebih awal.buat sendiri je.Walaubagaimanapun info ini sangat berguna.terima kasih banyak kak.

    BalasPadam
  47. As Salam tini,sya da cuba cri kertas hp iron transfer tu kat area kulim,kedah...xda la..puaas da cari....bleh x kalu sya tempah kat tini je....thanks...

    BalasPadam
  48. wah..thanks kak coz sharing dis info..berguna giler..hehe...btw mn nak beli kertas hp iron on tu ek?...

    BalasPadam
  49. kalau nak print sekeping besar lepastu lekatkan kat baju ok tak kak??? tak payah susah-susah pei kedai print t-shirt...

    BalasPadam
  50. Assalamualaikum tini, akak nk tanya. Boleh tak guna paper iron on transfer ni utk buat label di tudung hitam macam label di tudung ariani. Maksudnya tulisan tu di atas tudung. Akak ada terbeli iron on t shirt transfer dn try buat tulisan terbalik dn print, pastu iron atas tudung, tak jadi. Adakah paper tu lain?

    BalasPadam
  51. @suakila, kalau terus atas tudung saya tak tau la kak.. tak pernah try buat sbb lycra tu tak boleh panas2 kan.. akak kena cuba la dulu.. saya tak pernah buat pon.. kalau tak jadi maybe kain tu tak sesuai dgn iron on paper tu.. selalunya org iron atas tshirt/cotton jer

    BalasPadam
  52. assalamualaikum kak tini. nk tny la kak.. akk guna inkjet printer ke? kalau deskjet boleh ke ek? sbb most of the tutorial for fabric label ni guna inkjet printer..

    BalasPadam
  53. @syazwani, printer saya HP deskjet F380 allinone

    BalasPadam
  54. But b4 this tak pernah tau pun nak DIY label cam nie.. dok google yang dah readymade tapi Quantiti byk sgt nk kne beli.. Thanxs Cikpuan Tini :) kewl~

    BalasPadam
  55. Salam
    Nice info,, ijin copy paste and ll link to my site
    Thx
    http://amilia25.multiply.com/journal/item/106/TUTORIAL_BUAT_LABEL_SENDIRI

    Embroidery ribbon
    www.amilia25.multiply.com/photos

    BalasPadam
  56. suka sgt tutor nih.. nak wat baju for my girls.. thanks for sharing.. saya ada search pasai paper nih.. kepada yg nak beli leh tgk web nih.. http://diyprintingsupply.com. ada jual transfer paper ni...

    BalasPadam
  57. Baru ari ni sy dpt cara y btul n snang nk buat label sdr..slama ni cm ssh aje tnyer org cm ner nk buat label sdr.time kasih sb akak sudi bkongsi ilmu..pasni ble ar try..xsbr ni.huhu

    BalasPadam
  58. T.q Tini...teringiin nak buat tapi belum sempat nak cari bahannya....

    BalasPadam
  59. wahhh...best lh...kt mne nk beli kertas tuuu....rasa nk wat sendiri lh

    BalasPadam
  60. hihi tula pnat kak tini jwb :P

    BalasPadam
  61. klu cmtu leh print muke dpt kua x ek?

    BalasPadam
  62. kak tini lau pic kita print leh ke?

    BalasPadam
  63. salam kak..banyak membantu tutorial akak ni..tp nak tau,mana akak dapat twill tape tu..i ada jmpa,tp tak quality sangat.. :) boleh tau,size apa yg akak pakai twill tape tu and mana akak beli..

    BalasPadam
  64. @adinda nur fatma, mcm2 size ada. Saya beli ikut mana yg jumpa. Ada kat kedai alat tulis, ada kat kedai brg jahit... Kat kedai runcit pon ada

    BalasPadam
  65. Salam kak tini..ink jenis ape akak guna utk print label ni?ink biase mcm print utk kertas atau ade ink special?

    BalasPadam
  66. @Erin.dhya, ink biasa/normal

    BalasPadam
  67. ala dalam word je...kalau saya guna macbook mcm mana yek huahuahua

    BalasPadam
  68. @dela, macbook pon tak pernah pegang. So tak boleh komen lelebih hiks

    BalasPadam
  69. Tima kasih sgt kat TiniHani dgn tunjuk ajar buat label sendiri..sy jual tudung online melalui FB: DiNa Collections ada hajat nak jahit tudung & guna jenama sundiri masalah nak buat label sndiri sudah settle dah xyah lg bersusah payah nak g tempah..tqvm Tinihani :)

    BalasPadam
  70. @DINA, bagus la mcm tu. Takde tudung free ke utk saya? Hiks gurau jer

    BalasPadam
  71. Salam,

    Kedai komputer tu dalam Sunway Piramid ke?

    BalasPadam
  72. saya nak tanya bleh??
    macam mna nak lekatkan felt yg dah siap design ke baju tshit??
    juna gam or jahit??
    thank

    BalasPadam
  73. @Myasara, jahit.. kalau nak tau mcm mana cara ia boleh belipack diy tu

    BalasPadam
  74. Sgt menarik..nanti nak cube.. =)
    tutorial utk buat bag uncang xde eyh?

    BalasPadam
  75. @akma sabri, nak tutorial buat uncang yer... heheh nnt kalau rajin saya buat :)

    BalasPadam
  76. nak mntk tolong sis buatkan label bole tk? bape pon kos sy tggung la..kos myk nk g pej pos ke ape ke...asalkan sis sggup bntu...plzzz

    BalasPadam
  77. salam...

    sesape yang nak beli iron sticker nih click link nih.

    http://www.my10s.com/online/goods.php?id=609

    scroll dlm jadual yer.

    cawangannya seluruh malaysia. boleh view kat contact us.
    kat plaza low yat pun ada jual.

    BalasPadam
  78. Info sgt berguna. Tq Pn. Tini

    BalasPadam
  79. terima kasih. ilmu mudah kita kongsi bersamaaa

    BalasPadam
  80. SALAM SIS..NAK TANYA SAIZ UKURAN LABEL TU BP YE KLU KITE NK DESIGN KT MIC WORD KAN..TQ

    BalasPadam
  81. Terima kasih.... lpas ni boleh la try buat level pakaian sendiri.... gembira sangat.. 😊

    BalasPadam
  82. Terima kasih... tt ni sgt membantu sy... TQVM

    BalasPadam
  83. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pentadbir blog.

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya pakai inkjet biasa yg original

      Padam
  84. Kak tini kedai kertas hp tu dlm sanway pyramid kew???

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye dlm sunway piramid. Tingkat atas sekali. Bhgn komputer

      Padam
  85. Salam kak tini..cmne na buat lbih dri 30?ite tgk publisher tu tuk 30 je

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya guna word aje tak guna publisher. kalau besar size label sikit la boleh masuk. kalau kecil bnyk la boleh susun

      Padam
  86. Assalam klu nk buat label utk homemade cake,nk letak dkt bekas kek atau biscuit mcm mn ? Msk dkt word jg ke? N kertas utk wat label tu nm ape? Pls i need u'r help,i'm new beginners so i need u'r help,klu nk order modal lg sya br buat kecil2 produk homemade cake n biskot sya...blh x email cr nk buat n kertas ape yg nk dgnkn...ke anissa0503@gmail.com

    BalasPadam
    Balasan
    1. ini tutorial utk label nak print atas kain
      kalau nak label biasa, print mcm biasa la atas kertas sticker
      atau atas kertas biasa guna la gam nak tampal

      Padam
  87. Tq sis.. Sangat berguna.. Utk label saya nnt.. nk tempah buat usahawan yg baru bermula ni.. budget a bit tight.. thanks sis :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. saya tak menerima tempahan label. sorry ye

      Padam
  88. Kalau printer brand lain pon boleyh jugak ke?

    BalasPadam
  89. Salam kak Tini... Kertas HP iron on tu just utk printer HP shaja ke? Ataupon printer jenama lain pon boleh? N klau sy guna ribbon satin boleh kn?

    BalasPadam