Ahad, 4 Disember 2011

Sepasang skirt labuh dan tudung syria


Sudah lama nak jahit skirt labuh buat diri sendiri. Akhirnya dapat peluang bila menjengah ke Kamdar ada buat sales 50% untuk kain lycra.. seronoknya. Dapat pula corak yang menarik hati terus beli. Saya beli 1.5 meter aje.. yang rancangan asalnya nak buat untuk diri sendiri aje, tapi bila Nana tengok saya jahit dan cuba-cuba di meannequin dia pon sibuk nak sama juga.. siap dah nangis nak tudung dan skirt juga. Saya berjaya juga la buat tudung syria untuk Nana tapi yang skirt nya dah jadi mini skirt.. hahahah tak boleh pakai la kalau dengan tudung sekali.



tudung syria yang sangat saya puas hati. Saya rasa jahitan yang kali ini memang kemas. Selama ni menghadapi masaalah dengan Overlock brothers saya tu.. ingatkan saya tak pandai setting.. rupa-rupanya benang hitam yang saya guna tak berkualiti.. tukar guna benang putih yang dibekalkan tu terus cantik aje jadinya. Bila dah jahit tepi saya kemaskan pula dengan jahitan mesin janome 2049 saya tu. Guna jarum mesin biasa je, tidak guna jarum ballpoint atau emas. Seronok bila tengok hasil yang kemas (dah dipakai pon.. hehehe)



Hujung skirt ni saya buat narrow hemmed sahaja. Nampak la berombak-ombak sikit hujung skirt tu (bukan ombak rindu ye :P) Terjatuh ke bawah aje la kain tu. Ada lagi stok kain lycra saya beli kat kamdar. Pas ni boleh la saya buat sepasang lagi. ehehehhe

23 ulasan:

  1. cantiknyaa..kalo la sy pun pandai menjahit..mcm2 sy jahit utk diri sendri & keluarga..heeheee

    BalasPadam
  2. Cantekkkk sis..brapa RM ni sepasang utk dewasa?

    BalasPadam
  3. lawanya corak skirt tu...kene pegi kamdar jugak ni...huhu

    p/s: lain kali kene beli lebih kain..standby kot2 ad request from ank dara tu :D..mane aci kn mama jer dapat skirt baru..kakak pn nk jugak kn :p

    BalasPadam
  4. wah..cantiknya kak...suak tgk corak kain tu..umie biasa wat syria jer, kain beli kat nagoya n x byk pilihan...lain kali nak g kamdar la...

    BalasPadam
  5. Asslmkm Kak Tini.

    Cantikk...bleh jd inspirasi tuk sue nak jahit skirt sendiri.

    BalasPadam
  6. @umie, nagoya tak pernah pi sbb jauh.. Ni pi kamdar pon sbb nak cari kain customer.. Tu yg sambar sekali

    BalasPadam
  7. @nureen, kain tu mmg tinggal yg tu aje kat relung tu. Abis da.. Kalau tak boleh beli lebih sikit hehehe

    BalasPadam
  8. @zetty, ouh bukan utk dijual. Sendiri pakai sahaja.. Ehehe

    BalasPadam
  9. @zatul, hahah masa je tak sempat

    BalasPadam
  10. aishhh tokleh tahan ni, kena ziarah jugak ke kamdar ni hehe..
    sangat sepadan skirt n baju tuh, cantik..

    BalasPadam
  11. salam kakak nak tanye psl skirt n tdung spasang ngn bdk tu..leh x kalo sy nk beli..cantik sgt...pls reply asap ya...tq

    BalasPadam
  12. @baftihera, ishhh dik, dah tulis kot tu utk saya n anak.. takdenya nak jual2.. bukan pakar pon..

    BalasPadam
  13. [...] remember the skirt and blouse I’ve made for her? Yeah.. its fit her nicely. She love the color combination = [...]

    BalasPadam
  14. wah same ngn tudung,,,cantik laaa,,,

    BalasPadam
  15. best nya pakai sepadan ngan anak...tp sy ada 2 girl, kang pakai baju sama jadi kump.boria lak...

    cantik skirt, kena belajar buat ni!

    BalasPadam
  16. Wow mmg cantik skirt nih...ngam ngam hoo sekali ng tdg :)
    Sonok yeerr...teringin nk wat skirt sndri cozz suka sgtt pakai skirt labuh....

    BalasPadam
  17. salam. kak,sy ni baru nk berjinak2 dlm dunia jahitan ni. tetiba dtg hobi nk menjahit plak sedangkan selama ni sy x pernah pegang mesin jahit. mesin janome 2049 tu boleh x kita guna utk jahit tepi kak? contohnya tudung yg akak buat tu. klu xde mesin interlock tu, blh x kita guna janome je? ke kena ada dua2 mesin baru blh buat tdg n skirt tu?

    BalasPadam
  18. terbaik...nak buat jugakla...hehehe..cube nasib..

    BalasPadam
  19. hye there..jom lepak blog saya..ada jual handbag cun2 n comels2..blouse..jom la shopping kt sn..plus mcm2 info menarik..sila tinggalkan komen d setiap posting yg dilawai..n jadila follower saya.. :)

    BalasPadam
  20. Cantiknya skirt...macam tak sabo nak wat le....

    BalasPadam
  21. nak buat skrt ni kan.. berapa mtr ken gune untuk 1 skirt?

    BalasPadam
  22. @syafeeqa, 2 meter dah cukup bnyk... saya guna semeter suku jer

    BalasPadam