Khamis, 24 Mei 2012

Koleksi butang balut comel

 Koleksi "Happy".. Paling best ada gambar basikal... comel
Saya saja kumpulkan gambar butang balut yang saya buat sendiri untuk tatapan... nanti kalau dah guna di buat projek takde dah kan butang ni kan. Butang balut (covered button) ni saya gunakan acuan yang dibeli di Daiso. Kalau nak beli di kedai Craft SS2 pon ada. Saya tak jual la ye. :)

Ini pula koleksi "Random" Potong aje lebihan kain yang rasa sesuai untuk di buat butang. 

Koleksi "Sweet"... manis sangat kan... nak-nak tang bentuk lace dan ros pinky tu...

Yang ini koleksi "Cafe" hahaha ada gambar baca paper lagi. Kelas kan... butang ni size dalam 25mm

Macam mana nak buat butang balut ni sendiri.. Boleh baca di Tutorial membuat butang balut

Selasa, 15 Mei 2012

Kedai bekalan barang jahit & kraf kegemaran

Saya nak berkongsi senarai kedai yang saya selalu beli bahan-bahan menjahit dan membuat keraf

Fabrik
1.  zura lovemelots english fabriks yang corak dia mmg payah la nak jumpa kat malaysia
2. berry berry tomodachi ni arifahira pemilik dia, fabrik dari jepun.. Sapa nak cari linen cute mmg leh beli kat sini
3. Kamdar kajang

Felt, buttons, craft supplies
1. sus n d felt product saya beli felt saya semua dari adik kesayangan ni... Eheheh hari ni bayar esok dia pos... Macam macam ada.harga pon bersesuaian. Button n ribbons pon ada
2. chomelcraft owner dia Azza, saya beli langsung sepit2 rambut dgn ribbon yang comel
3. Minlon, besraya. Alat-alat menjahit

Item scrapbooking dan stamping boleh tgk sini scrapbook

Jumaat, 11 Mei 2012

Tutorial buat bias tape/kun

Bagi yang tanya saya ada jual tak lg bias tape maker tu, minta maaf la mmg takde stok buat masa ni. Susah sangat takde bias tape maker, ni cara nak buat sendiri tanpa bantuan alat tu




Ni contoh hasil saya jahit bias tape pada shawl bawal hari tu. Katakan kita nak hasil akhir yang telah siap di jahit 1 cm, kita kena darab 4 utk buat potongan kain berwarna dark pink tu...

Contoh kiraan utk potongan kain bias tape:
Hasil akhir 1cm >> 1 x 4 = 4cm potongan kain
Hasil akhir 2cm >> 2 x 4 = 8cm potongan kain





a. Ukur 4cm untuk buat potongan, garis la ikut ukuran tu
b. Potong kain utk buat bias tape
c. Lipat kain tersebut menjadi 2 bahagian.. Kemudian, iron kan... Hasilnya menjadi 2cm
d. Lipat satu bahagian masukkan ke dalam, dan iron... Hasil jadi 1cm
e. Lipatkan lagi satu bahagian masuk ke dalam, dan iron.





1. Ini hasil akhir bias tape/kun yang dah siap berukuran 1cm
2. Ini rupanya bahagian dalam kalau kita buka... Nampak macam surak di lipat empat
3. Ini bahagian luar bila di buka... Nampak garis-garis kesan di iron tadi. Garis tu nanti boleh dijadikan panduan masa nak jahit

Macam mana nak jahit bias tape, kun... Boleh jengah kat tab tutorial atas tu... Ada tutorialnya juga

Selamat mencuba :)

Khamis, 3 Mei 2012

Set Nursing cover + uncang

Kombinasi nursing cover In love dengan polkadot merah putih. ceria terus jadinya NC ni.

Tuan punya NC request saya jahit kan sekali pouch untuk NC beliau. Saya gabungkan juga warna yang sama untuk pouch tu. Lepas ni senang la beliau bawa NC tu ya. Selamat menyusu dengan ceria yer. :) Terima kasih

Jumaat, 20 April 2012

Tutorial Jahit Tudung Syria

Amaran: hahahha lom apa-apa dah ada amaran.. Saya tak teima tempahan jahit tudung syria. Tutorial ni sekadar suka-suka ikut kemahiran yang saya ada :)



Bahan-bahan yang diperlukan




  • kain lycra yang lebarnya tak sampai 1 meter, saya guna lebihan kain dari buat dress labuh yang dulu

  • gunting

  • eraseable pen

  • tudung contoh yang anda suka dengan size dia

  • mesin jahit janome 2049

  • mesin jahit tepi brothers


saya hanya tahu setting dua mesin jahit ini sahaja ye. Kalau nanti korang tanya nak setting mesin singer ke.. bernina ke... saya memang tak tau... hiks :P



lipatkan fabrik lycra supaya boleh kita trace tudung asal tu.. gayakan la ikut mana yang penting boleh bentuk satu tudung



letakkan tudung contoh atas fabrik lycra tadi.. kita akan abaikan awning tu.. tudung syria tak perlu awning. nanti masa nak trace pon agak-agak aje garis untuk buat garisan bahagian muka.



trace tudung tersebut dengan lebihan 1cm dari tudung contoh... ni nati nak jahit tepi dan di buat kelim



kedudukan tudung bila dah selesai gunting.. posisi di lipat



kedudukan fabrik yang di  buka... wrong side la kan


setting mesin jahit tepi, guna satu jarum... tention semua no 4



mulakan jahit tepi di bahagian muka. lebiha dalam 3mm untuk dipotong


selesai jahit tepi bahagian muka. lepas ni nak jahit lurus biasa di bahagian depan



setting mesin jahit janome. jahit lurus, benang jahit biasa, jarum mesin yang biasa juga.


jahit lurus bahagian depan. kelebaran dalam 8mm


bahagian depan yang selesai di jahit lurus biasa


jahit tepi pula untuk bahagian depan. buat lebihan kain dalam 2mm juga


selesai jahit tepi bahagian depan


lipat bahagian muka lebih kurang 8mm dan kemudian di jahit lurus. tak perlu tarik fabrik semasa menjahit. biarkan bergerak macam jahitan fabrik lain.


okay.. sekarang jahit tepi bahagian belakang (keliling tudung)


selesai jahit tepi keliling tudung


kemudian lipat dalam 8mm bahagian belakang/keliling tudung dan di jahit lurus juga


dah selesai jahit semua boleh la di seterika tudung tu supaya hasil nya lebih kemas


hasil tudung syria yang telah siap di jahit sendiri. puas hati? boleh la.. setenagh jam dah siap sehelai hehehe :)


sendiri jahit, sendiri pakai.. sendiri ambil gambar.. maka abaikan aje la kedudukan gambar... bahagian depan tudung yang dah siap. ada pembantu kat bawah tu.. nampak tak? ahahah



Bahagian belakang. Pembantu cilik dah turut serta,,, apa la yang mama buat ni.. ahhaha siap gelak besar dia bila tengok mama dia lari-lari nak tunggu timer kamera Klik... haha asal boleh je la kan nak...


ok la.. harap membantu la tutorial tak seberapa daripada saya ni. Kalau salah tolong betulkan... atau ada cara mudah yang lain boleh kongsikan dengan saya... :gg


 

Selasa, 17 April 2012

Jahit sendiri dress labuh :)

Nak bagitau awal-awal :gg Ni saya jahit untuk sendiri pakai, saya tak ambil tempahan jahit dress pon, takde kelayakkan pon. Cuba jaya aje.. asal boleh :)

Dress labuh dari fabrik lycra, mudah sangat nak menjahitnya.. saya ikut aje bentuk dress kegemaran.. tak perlu ada banyak teknik jahitan pon. Hanya asa jahitan lurus dan juga memerlukan mesin jahit tepi. Mudah digayakan dengan kot untuk kelihatan formal.


Tanpa lengan sebenarnya dress ini. Saya buat tanpa lengan bagi memudahkan di pakai dengan jacket, cardigan atau kemeja. Lagi satu teknik jahitan diperlukan adalah jahit bias di leher dan juga lengan. Malas nak ukur betul-betul kelebaran kain.. heheh tu yang agak lebar bias tape saya jadinya. Lepas ni boleh ukur kecil sikit kelebaran nya. Lagi akan nampak kemas.


Saya suka bahagian leher, nampak kemas. Sesuai pula corak fabrik bias tape tu dengan corak yang pada badan. Macam ada kesinambungan. Kat bahagian ketiak agak tak senonoh sikit. Hahahh nak cepat siap punya pasal dan juga pi gunting lebar sangat bias tape tu.


bawah dress... jahit tepi sikit lepastu di kelim untuk jahitan lurus biasa.

Dress labuh yang digayakan dengan kemeja. Mudah sangat nak buat dress ni. Saya gunakan kain bidang 90 dan lebar 1.5meter kain sahaja. Lepas ni boleh terjah Kamdar lagi cari kain lycra yang menarik. :)

Jumaat, 9 Mac 2012

Nursing cover: Pilihan fabrik

Buat yang mencri nursing cover, mama mama yang baru dapat baby.. ni fabrik pilihan NC yang terbaru. Yang sebelum-sebelum ni boleh tengok di FB Kedaijahitku TiniHani ya



NC lala land in baby Blue RM50



NC31. RM55
Kombinasi warna dia sangat comel dan lembut. dalam gambar ni nampak gelap sikit



NC32 RM55


Warna sebenarnya bukan baby blue polkadot tetpi warna turqoise. Gagal lak dapatkan warna sebenar waktu ambil gambar.. ni pon sweet combination



NC33 RM55
Macam selalu kalau nak buat tempahan boleh email saya kedaijahitku@mail.coma

Khamis, 23 Februari 2012

Superman n spiderman felt atas cape

satu cape untuk spiderman.. satu cape untuk superman.. yeahhh


superman logo di jahit menggunakan felt

spiderman punya muka juga jahit guna felt. mencabar gak nak hasilkan bentuk sarang labah-labah kat muka spiderman ni. nasib berjaya.

Semoga seronok la superhero ni nanti paki cape. ada party eh... aunty nak ikotttt

untuk sesiapa yang berminat nak belajar teknik menjahit felt atas tshirt/apron/beg boleh la ikut serta
Jahit felt on tshirt

17 Mac 2011 Sabtu
9.30pagi - 12.30tengahri
Bilik Mesyuarat 1, Tingkat 1
Pusat Komuniti Presint 16, Putrajaya
Bahan-bahan semua disediakan tidak perlu bawa apa-apa.
Bayaran RM70, deposit RM40
berminat boleh email saya kedaijahitku@gmail.com

 

Jumaat, 17 Februari 2012

Bila mama dilanda angin menjahit skirt


mama dia memang berangin. rancangan asal nak jahit satu skirt tempahan aje... terus menjangkit jahit lagi dua skirt untuk kakak nana. Dapat 3 skirt terus di malam hari yang tenang. Sebelum ramai yang bertanya saya beli fabrik comel-comel ni kat mana? saya beli di Zura Lovemelots. Hampir 80% fabrik yang comel-comel ni saya beli dengan Zura sebab fabrik yang dia jual semuanya supercute. Pastu saya senang aje terus pick-up kat rumah dia. Senang berurusan.



Fabrik Maybe in Blossom,Innocent Crush by Anna Maria H. Skirt ni untuk budak 2 tahun. Comel, warna soft purple



Nak bagi seimbang warnanya saya letak riben berwarna merah.. makin ceria la skirt ni jadinya. Skirt ni satu set tshirt yang dijahit felt. nanti dah siap habis saya upload yer.


Kakak nana nak skirt bertemakan pink. Fabrik dari Riley Blake: Sunny Happy Skies for Bella. Kalau ikut perasaan ada aje nak simpan kain ni buat pekasam.. belek-belek sebab sayang tapi dah beli kan.. jahit terus sementara angin sedang melanda. hehehe


Fabrik : Bird Swing in Multi by Michael Miller. Ni pon best senang nak sesuaikan dengan mana-mana tshirt dan blouse. Warna warni ceria.


Senang hati bila dapat jahit sesuatu buat Nana. Selama ni memang susah pon saya nak cari skirt untuk dia yang berkenan di hati.. kadang longgar sangat la.. ehhehe budak kurus.. dah sesuai pinggang.. pendek la.. tak nak la seksi2 kan.. Dapat dua helai ni terus rasa nak jahit lagi. Senang aje. setengah ela kain dapat satu  skirt nana. Seronok. :)



Ahad, 29 Januari 2012

WIP: big alphabet

image



Work in progress. (WIP). Project big felt alphabet with my favorite photographer KC.. Siapa boleh tema saya nak buat perkataan apa? Terima hehehe siapa tema betul ada surprise nanti.... Menarikkan... Saya pon tak sabar nak tengok hasilnya nanti.. Banyak betul WIP ni... Ntah la tak tau nak duduk dia.. Ada aje benda nak dikerjakan, sambil layan budak budak ni yang banyak kerenah, dan isu maid yang tak selesai lagi... Baiklah saya layan menjahit, and boleh juga lupakan sebenarnya (jap je lupa.... Pastu ingat balik... Ahahah)

Rabu, 18 Januari 2012

Memilih mesin jahit yang sesuai

Ada yang bertanya pada saya macam mana nak beli mesin jahit yang sesuai, brand ni bagus ke tak... Ok la bagi memudahkan nak jawab persoalan itu, kat sini saya ceritakan pengalaman saya dalam membeli dan memiliki mesin jahit. Saya kenal mesin jahit sebab Mak Bonda saya pon suka menjahit. dia pon suka jahit untuk isi masa lapang tapi Mak Bonda lagi pandai mengait (crochete) tapi anak dia.. hampass... Mak ada mesin Singer yang manual kalau nak gerak kena goyang pakai kaki, elok lagi mesin tu sampai sekarang. Saya tak pernah pon cuba mesin Singer tu sebab takut nak handle kain nak uruskan kaki untuk goyangkan tapak mesin tu. Heheheh


Ok balik kepada saya, saya beli mesin jahit Janome harmony ni pon bila minat melihat dress kanak-kanak perempuan dan ingin mencuba menjahit sendiri. Saya belek, usha, baca, tenung dan renung macam-macam mesin yang ada depan mata. Selalu juga baca forum-forum berkiatan mesin jahit ni. Pada saya mula-mula nak beli mesin tu tengok pada




  • bajet yang ada sebab dari bajet tu la kita boleh memilih mesin yang sesuai.

  • Lepas tu dah ada bajet, saya tengok pula ciri-ciri mesin tu sama ada sekadar boleh jahit lurus aje ke, zig zag ke,  ada banyak tapak mesin yang boleh guna sekali ke

  • saya masa tu berkenan kat janome ni sebab pakej dia sekali dengan kelas belajar menjahit percuma selama setahun tapi sedihnya tak dapat pergi sebab lepas beli mesin saya mengandungkan adik dan asyik mabuk aje. mals nak ke pusat Epal.. hiks :gg

  • lepas tu saya tengok ada sekali buku manual. CD tutorial cara guna tapak menjahit, yang ini amat pentinglah kan kalau nak belajar sendiri susah nak refer kat sesiapa. Ada CD dan manual pantas sikit nak membega

  • mesin ni pon ada sediakan sekali 15 tapak mesin yang pelbagai kegunaan. (yang sampai hari ni lom lagi abis explore macam mana nak guna) Ada jenis mesin jual juga tapak tapi jaul asing-asing.. nak mencari satu-satu pon susah.. ehhe tapi kalau ada tak guna pon takde maknanya la kan.. ahak :P


Sampai sekarang hanpir 4 tahun saya guna mesin ini, tiada masalah besar pon... masalah pon sekadar jarum patah, yang ini pon saya guna aje jarum mesin Singer.. sesuai aje. Suka dan sayang mesin ni.


Ini mesin jahit tepi kesayangan saya hadiah dari Chinta hati ;) Bila dia dah bagi bajet yang sesuai.. saya pilih Brother Overlock 3034D. Seang la kerja menjahit bila ada mesin jahit ni. Nak buat pakaian la paling senang. Saya beli di kedai LSN Cheras. Pergi sana order lepas tu ambil. LSN after sales service dia bagus. Kalau kat forum Wanita Melayu tu siap ada forum untuk jawab segala masalah dari pembeli mesin. Rajin orang LSN. MEsin ni pon siap dengan buka manual dan juga VCD penggunaan mesin. Ada 2 tapak mesin di beri presser foot dan blind stitch foot. Blind stitch foot tu pon tak pernah cuba lagi. Hahahah Ini pon dah hampir 2 tahun saya beli. tiada masalah besar.


Buat sesiapa yang nak beli mesin, senaraikan la apa yang perlu dan nak digunakan untuk apa. Janji akhirnya kita gebira dan seang hati bila menjahit. :)