Rabu, 18 Januari 2012

Memilih mesin jahit yang sesuai

Ada yang bertanya pada saya macam mana nak beli mesin jahit yang sesuai, brand ni bagus ke tak... Ok la bagi memudahkan nak jawab persoalan itu, kat sini saya ceritakan pengalaman saya dalam membeli dan memiliki mesin jahit. Saya kenal mesin jahit sebab Mak Bonda saya pon suka menjahit. dia pon suka jahit untuk isi masa lapang tapi Mak Bonda lagi pandai mengait (crochete) tapi anak dia.. hampass... Mak ada mesin Singer yang manual kalau nak gerak kena goyang pakai kaki, elok lagi mesin tu sampai sekarang. Saya tak pernah pon cuba mesin Singer tu sebab takut nak handle kain nak uruskan kaki untuk goyangkan tapak mesin tu. Heheheh


Ok balik kepada saya, saya beli mesin jahit Janome harmony ni pon bila minat melihat dress kanak-kanak perempuan dan ingin mencuba menjahit sendiri. Saya belek, usha, baca, tenung dan renung macam-macam mesin yang ada depan mata. Selalu juga baca forum-forum berkiatan mesin jahit ni. Pada saya mula-mula nak beli mesin tu tengok pada




  • bajet yang ada sebab dari bajet tu la kita boleh memilih mesin yang sesuai.

  • Lepas tu dah ada bajet, saya tengok pula ciri-ciri mesin tu sama ada sekadar boleh jahit lurus aje ke, zig zag ke,  ada banyak tapak mesin yang boleh guna sekali ke

  • saya masa tu berkenan kat janome ni sebab pakej dia sekali dengan kelas belajar menjahit percuma selama setahun tapi sedihnya tak dapat pergi sebab lepas beli mesin saya mengandungkan adik dan asyik mabuk aje. mals nak ke pusat Epal.. hiks :gg

  • lepas tu saya tengok ada sekali buku manual. CD tutorial cara guna tapak menjahit, yang ini amat pentinglah kan kalau nak belajar sendiri susah nak refer kat sesiapa. Ada CD dan manual pantas sikit nak membega

  • mesin ni pon ada sediakan sekali 15 tapak mesin yang pelbagai kegunaan. (yang sampai hari ni lom lagi abis explore macam mana nak guna) Ada jenis mesin jual juga tapak tapi jaul asing-asing.. nak mencari satu-satu pon susah.. ehhe tapi kalau ada tak guna pon takde maknanya la kan.. ahak :P


Sampai sekarang hanpir 4 tahun saya guna mesin ini, tiada masalah besar pon... masalah pon sekadar jarum patah, yang ini pon saya guna aje jarum mesin Singer.. sesuai aje. Suka dan sayang mesin ni.


Ini mesin jahit tepi kesayangan saya hadiah dari Chinta hati ;) Bila dia dah bagi bajet yang sesuai.. saya pilih Brother Overlock 3034D. Seang la kerja menjahit bila ada mesin jahit ni. Nak buat pakaian la paling senang. Saya beli di kedai LSN Cheras. Pergi sana order lepas tu ambil. LSN after sales service dia bagus. Kalau kat forum Wanita Melayu tu siap ada forum untuk jawab segala masalah dari pembeli mesin. Rajin orang LSN. MEsin ni pon siap dengan buka manual dan juga VCD penggunaan mesin. Ada 2 tapak mesin di beri presser foot dan blind stitch foot. Blind stitch foot tu pon tak pernah cuba lagi. Hahahah Ini pon dah hampir 2 tahun saya beli. tiada masalah besar.


Buat sesiapa yang nak beli mesin, senaraikan la apa yang perlu dan nak digunakan untuk apa. Janji akhirnya kita gebira dan seang hati bila menjahit. :)

36 ulasan:

  1. salam kak... saya ni x reti langsung menjahit n sgt2 berminat nk belajar menjahit mcm baju kanak2 n simple dress.. boleh tak akak suggest kan mesin jahit mana yg paling sesuai utk saya beli? lagi satu, nk tanya yg mesin jahit janome tu akak beli kat mana ye n berape harganya?? mmg ditawarkan kelas belajar menjahit ke? akak ada buat kelas belajar basic menjahit x? pliss akak, saya betul2 berminat nak tau.. pls let me know..
    thanx so much...

    BalasPadam
  2. @faizah, berapa bajet? janome saya tu lengkap semua dlm RM2.4k. kalau bajet awak bawah RM1k boleh pilih singer atau brother.. boleh aje jahit basic dan cantik. saya tak ajar jahit dress?pakaian. semua saya ikut tutorial online yang ada kat internet aje..

    BalasPadam
  3. bajet dlm 1500.. oo dress budak2 pun akak blaja online jgk ke..? blh x bagi link tuk tutorial tu..

    BalasPadam
  4. teringin nak mesin jahit jugak...~~ thanks kak for de info

    BalasPadam
  5. Bagus tips awak ni tinihani.. saya pun selalu jer kawan2 email tentang camna nak pilih mesin yang sesuai. Tapi tu lah.. unless kita dah guna mesin tuh, nak komen lebih2 pasal mesin lain tak oleh jugakkan, so boleh komen pasal mesin jahit sendiri jerr. But LSN nyer forum tuh memang bagus, sebab iorg dah test banyak mesin, pastu diorg boleh suggest jenis mcmana yg sesuai dengan bajet dan kegunaan kita.

    BalasPadam
  6. masa sy mula2 beli mesin jahit tu tak survey mana pun..hanya tanya jiran sebelah umah jer..dia tukang jahit..dia la yg suruh beli mesin jahit industri sebb katanya since sy mmg dh pandai jahit, so tak rugi beli mesin jahit industri tu...sekarang gatal tangan lak nk yg portable sebab nk jahit decorative stitch tu..hehe (in fact sy tak pernah menyesal pun beli mesin jahit industri tu)

    BalasPadam
  7. Tini ...akak pun beli janome sebabnya dulu kebanyakan mesin tak boleh jahit kain tebal janome boleh jahit 8 lapis kain tebal sebab tu lah suka membeli.Sekrg tengah mengidam mesin industri....

    BalasPadam
  8. saya beli brother nv50...tengah menunggu ketibaannya..huhu..tak sabar...tapi saya bukan pandai menjahit pun..baru je join bengkel menjahit kemas.

    BalasPadam
  9. @Suzie, tu la kak kena tgk apa yg kita nak pd mesin tu. Tak bolh nak ikut org sgt kan. Nak wat projek besar ke ngan mesin jahit industri tu

    BalasPadam
  10. l@mila@rimbun, tu yg saya pon hanya boleh bg komen pd apa ygkita rasadan cuba aje la kan. Ikut keselesa masing masing

    BalasPadam
  11. @nureen, thp kepandaian gunakan mesin pon penting gak. Kalau level beginner beli la yg ada manual n dwmo lengkap. Kalau tak boleh penng kepala nak pasang benang heheehhe

    BalasPadam
  12. @AlamHati, bestnya dpt belajar kat kemas. Takpe step by step... Nnt update la kat blog ya

    BalasPadam
  13. @TiniHani, okei..nnt singgah blog...jahit tulang belut mau?..hehe

    BalasPadam
  14. hi kak..best baca info pasal mesin jahit ni...saya pun baru berjinak2 dgn jahitan...saya pakai epal 2049..adik beradik janome la..skarang tengah mengidam nak ade mesin jahit tepi...sebab bl nak jahit ape2 klau x jahit tepi..mcm xbest je...klau setakat sikit2 tu.. saya pulun je gune jahit tepi epal tu..tapi xsekemas hasil mesin jahit tepi...kak agak2 brape budget brother 3034D tu?

    BalasPadam
  15. semua orang pakai mesin jahit mahal2, ada brand,
    mesin jahitku cap 'acme' je, mak bagi masa skolah menengah dulu...
    alhamdulillah masih elok...cuma klu pakai lama dia jadi 'gegargegargegarrrgegarrr...hahaha bunyi kuat...kena la bukak, bersihkan apa patut..

    dulu ada skali mesin jahit tepi acme jugak, tp en. hbpegi bagi orang sbb dia kata sy tak pakai...jd sebelum mesin ku itu di bagi ke org lain jugak, baik jahit apa yg patut...

    mesin acme tu walaupun mesin zaman batu, tp beli siap ngan 5 tapak, ada jugak la berbelas jenis jahitan...sayang jugak mesin tu, tapi nafsu kata nak mesin baru...macamana tu?

    BalasPadam
  16. Lorna pun ada beli msn jht kat lsn..brother xl2630 jer bajet yg ada ;p
    Masih kial2 lg nk mnjht...tak mcm tini dah pakar :)

    BalasPadam
  17. tumpang lalu..kalau budget 1.5k bleh dapat brother nv50, beli kan lsn sewing machine..kalau nak voucher rm150 boleh mintak kat saya...happy sewing to all..

    BalasPadam
  18. hi tini... thanks for sharing pasal mesin jahit ni... very usefull coz tgh survey2 mesin jahit juga. :))

    BalasPadam
  19. penah juga wat entry tetang ni bila da pertanyaan camner nak beli mesin jahit

    BalasPadam
  20. oh yer.. kena tambah lagi satu tagging ni: srapbooking.. cantik2 hiasan gambar di blog nih.. huhu .. bila la daku nak serajin dirimu hani???? huhu

    BalasPadam
  21. mmg ade niat nk mesin cam akak tu tp budget xckup..saye join kutu mesin jahit basic jer..tgh tggu turn nnt dah dpt mmg akan bukak page akak selalu (sumber inspirasi)..boleh kan??

    BalasPadam
  22. Tini, nk request watkan sarung untuk mesin basuh boleh? :)

    BalasPadam
  23. @Lorna, hh barnya nak buat... Hehe malas nak jahit item berskala besar ni hiksea

    BalasPadam
  24. @deemumtaz, hhaha rajin sbb lom kerja, nnt abis cuti master i ni, ada blog ni jd berabuk heheheh

    BalasPadam
  25. @faradilla, takpecdik, yg penting boleh kahit, kdg bnyk features pon tak guna jugaaa ekekekek

    BalasPadam
  26. assalam kak,saye ade mesin jenis janome/ringgo kaler pink..saye nk jual yg tu,then nk amk yg harmony 2049 ni..cmner ye???sbb sye bljr kt epal gne harmony 2049..plz sis..just bg idea..tension ni..huhuhuhuh thanks

    BalasPadam
  27. Iqa... Apa kata awak ambil pic mesin jahit yg nak dijual tu dan email kat saya, saya bg detail semua, and nanti saya upload kat blog ni.... Manatau ada yg berminat nak belikan.. Email kedaijahitku@gmail.com

    BalasPadam
  28. @TiniHani, kalau tetibe rajin itu datang, pm la lorna okey..ehehe...

    BalasPadam
  29. salam tini,

    ada nama kedai tu n nombor tipon tak?
    saya nak beli lah..brape harga nya?

    BalasPadam
  30. salam,
    nak tnya ler leh?sy pun beli mesin janome tu. kalo benng tak cantik bhgian bawah sebb apa yer?manual dah hilng since pindh umh..xtau lk nk repair.

    BalasPadam
  31. @cikgu zai, maybe ketegangan dia tak sesuai.. yg kat atas tu kan ada setting utk benang bawah kan

    BalasPadam
  32. @iqa, saya da upload gmbau mesin tu..

    BalasPadam
  33. @iqa, upload kat mana?

    BalasPadam
  34. @iqa, saya send kt email akk kasi tu..kedaijahitku@gmail..btol x?tapi saye gune email saya yg lain..kidsbaby wear..

    BalasPadam
  35. tini,
    nak tanya la.. mesin jahit janome ringo tu wujud sebelum Harmony 2049 ke??
    berapa harga dia ek?
    TQ

    BalasPadam