Khamis, 5 Januari 2012

Quilling: Cubaan pertama kali


terjebak nak buat cubaan dalam quilling bila beli majalah Craft Beautiful
Harga RM24 saya beli di The Times, Pavillion



Siap ada free gift bahan-bahan untuk quilling, tu yang rasa seronok nak beli tu. Ialah kalau nak beli kertas dan quilling tool tu pon dah berapa harganya kan, ni siap dengan majalah, kertas dan juga buku panduan  macam mana nak mula buat quilling. Suka sangat :gg Selama ni selalu aje usha blog Miyyah dan Miezam tu, cun giler dia wat quilling. Diaorang ni dah tahap sifooo dah... saya ni mak budak yang saja saja gatal tangan nak buat quilling gak.



Tadaaa... (favourite word hariz) hasil pertama kali saya buat quilling. Hahhaha nampak aje macam cantik. Gigil-gigil gak la tangan buat kelopak bunga ni bagai



Nampak tak bekas gam tu.. hahaha ni kelopak pertama saya nak tampal, sekali bila dah tampal baru sedar terbalik... apa lagi cepat-cepat la tanggalkan dan tukar arah.. haaaa berbekas terus.. ekeke nasib gam PVA takde la nampak sangat comotnya (walaupun mmg comot gak)



bengkang bengkok juga la ranting bunga tu.. gigil okeh nak sapu gam



Bentuk bunga tu di panggil teardrop, bulatan tengah tu dipanggil loose coil



Yang daun hijau tu dipanggil eye (marquise) dan yang daun kecil tu bentuknya dipanggil leaf (slug). yang leaf tu nampak macam senang tp der..... picit punya picit sampai nak renyuk lak jadinya.


Ok la seronok buat quilling ni sebabnya kertas warna-warni. Saya suka explore sesuatu yang baru dan cuba sendiri baru la tau senang atau susah kan.  pastu cari cara yang sesuai dengan diri sendiri. Jangan tanya saya lelebih pasal quilling ni.. saya baru beginner aje. hahaha

19 ulasan:

  1. cantik ...tapi malas la nak main kertas ni ...heheh

    BalasPadam
  2. ok la tu.. baru first time buat kan.. saya nak try pun malas.. tapi kalau dpt free mcm tu, mesti nak try jugak..

    BalasPadam
  3. mana nak dapat kertas tu..cantik ...

    BalasPadam
  4. Waaa..bestnya. beli buku skali dgn dapat set tu semua skali. Sue minat juga buat quilling ni..Tapi tu la...tangan kerasss..hahahhaaaa

    BalasPadam
  5. @normala bt ahmed, saya beli majalah dpt terus kertas tu

    BalasPadam
  6. @sue, saya pon keras gak.. hehehe suka-suka jer

    BalasPadam
  7. @farmys, tu la da ada depan mata.. cuba jer

    BalasPadam
  8. @Suzie, hahah takut selerak kan...

    BalasPadam
  9. akak mmg kreatuf..bg ape jerr sume jadik cantekk..syabas kak, sy suke kraf yg akak wat..sumber inspirasiku..

    BalasPadam
  10. Menariknya..teruja nak mncuba :)
    Thnks 4 d info yer tini...

    BalasPadam
  11. hahha tak baca habis aritu..rupanya tini pun bersifoo kan miyyah ye...baguih la buku tu siap bagi kertas dan peralatan lagi...bestnyer....

    BalasPadam
  12. @mazura, mmg best.. tu yg cuba tu

    BalasPadam
  13. tak dapet ler nk buat bende renyah mcm tu..huhu..masih perlukan tahap kesabaran dan daya creativity yang tinggi

    BalasPadam
  14. wow...pusing2 mata tgk keraf ni..mmg memerlukan thp ketelitian yang tggi..nanti nk try la :P

    BalasPadam
  15. wah.. boleh tahan.. boleh buka utk order lepas ni..

    BalasPadam
  16. @deemumtaz, hahaha takde la sesaje suka suka jer ni

    BalasPadam
  17. Wah pandainya!
    Saya duduk melaka tak tahu mana nak beli craft macam tu...sedih~~~

    haish2...saya teringin juga nak buat benda kreatif macam akak ni :]

    BalasPadam
  18. @NURNASUHA MOHD FADZIL, ada jual online kan.. jengah la blog miyyah tu

    BalasPadam
  19. salam...lawa quilling lavendar tu...kalau buka miyyah mesti tak boleh buat keje lain...sama macam tengok hani punya juga...mesti nak wat t-shit felt...haha...thanx Tini telah berjaya menjadi sumber inspirasi...

    BalasPadam