Selasa, 17 April 2012

Jahit sendiri dress labuh :)

Nak bagitau awal-awal :gg Ni saya jahit untuk sendiri pakai, saya tak ambil tempahan jahit dress pon, takde kelayakkan pon. Cuba jaya aje.. asal boleh :)

Dress labuh dari fabrik lycra, mudah sangat nak menjahitnya.. saya ikut aje bentuk dress kegemaran.. tak perlu ada banyak teknik jahitan pon. Hanya asa jahitan lurus dan juga memerlukan mesin jahit tepi. Mudah digayakan dengan kot untuk kelihatan formal.


Tanpa lengan sebenarnya dress ini. Saya buat tanpa lengan bagi memudahkan di pakai dengan jacket, cardigan atau kemeja. Lagi satu teknik jahitan diperlukan adalah jahit bias di leher dan juga lengan. Malas nak ukur betul-betul kelebaran kain.. heheh tu yang agak lebar bias tape saya jadinya. Lepas ni boleh ukur kecil sikit kelebaran nya. Lagi akan nampak kemas.


Saya suka bahagian leher, nampak kemas. Sesuai pula corak fabrik bias tape tu dengan corak yang pada badan. Macam ada kesinambungan. Kat bahagian ketiak agak tak senonoh sikit. Hahahh nak cepat siap punya pasal dan juga pi gunting lebar sangat bias tape tu.


bawah dress... jahit tepi sikit lepastu di kelim untuk jahitan lurus biasa.

Dress labuh yang digayakan dengan kemeja. Mudah sangat nak buat dress ni. Saya gunakan kain bidang 90 dan lebar 1.5meter kain sahaja. Lepas ni boleh terjah Kamdar lagi cari kain lycra yang menarik. :)

28 ulasan:

  1. cun lah!!! leh la amik tempahan kak..sy xde mesin jahit..kalo x bole blaja wt mcm2 bju..bile tahun la nk beli mesin jahit ni..huhuhu

    BalasPadam
  2. kak Tini saya nak request buat tutorial jahit dress nih ;)
    cantik sgt

    BalasPadam
  3. wah..sweet nyer..pasni bley try jugak..tp mesti x jd camni..

    BalasPadam
  4. salam..cantik dress. berapa harga lycra 1meter kat kamdar akak beli? banyak pilihan x?

    BalasPadam
  5. @jas, ala dik.. lupa lah.. beli time sale hujung thn lepas.. dah tak boleh recall harga dia... hehehe tp mmg bnyk pilihan corak la

    BalasPadam
  6. @zatul, hikss... masa sgt mencemburui saya.. mmg tak sempatnya nak ambil tempahan sekarang ni

    BalasPadam
  7. @Pn.Ibu, ala... trace aje dari dress yang sedia ada.. hehehe nnt la kalau ada kain baru nnt saya cuba buat tuto yer

    BalasPadam
  8. tini... tolong jahitkan utk aku huhu..

    BalasPadam
  9. wah...cantiknya pandai kak buat :)

    BalasPadam
  10. cantik...dah lama mengidam nak jahit dress macam tu untuk diri sendiri...cantik juga kalau wat gi keje dengan kot.tu.. akak der tutorial wat kot tak?...

    BalasPadam
  11. Akak...kain ni umie ada beli kat kamdar kl tp umie wat skirt dan tudung syria....hihihi

    BalasPadam
  12. @Umie, leh la boria kan hehehe

    BalasPadam
  13. @Alycia, aaaAAhaaahhhh hiksss

    BalasPadam
  14. @suziana, takde tutorrial kot.. jahit pon tak pernah heheh

    BalasPadam
  15. cantik sangat...cam pro jerk...leh tempah nie...:)

    BalasPadam
  16. admire tul...sgt2 berbakat...

    BalasPadam
  17. La Tini..amat rajin sangat ni ...wat dresss plak....cantik...cantik...good idea...

    BalasPadam
  18. bila ada lycra sale ni?

    BalasPadam
  19. tini...kain lycra selalu susah nak jahit..tini,guna tapak mesin jahit biasa ka? saya guna mesin janome gak...

    BalasPadam
  20. @fadhilla, saya guna yang biasa... tak tukar tapak lain pon..

    BalasPadam
  21. @Maizura, entah.. dah lupa beli.. time hujung thn ari tu kot

    BalasPadam
  22. sangat cantek..cemburuuu nyee..heheheheh hai mood mals dah datang ni mesin pun tak bersentuh..feeling tengah lari ni hani...

    BalasPadam
  23. salam kenal dari bandung (indonesia).... cantik sekali dress nya....

    BalasPadam
  24. Sangat cantik. Lama x masuk sini. Dah mcm2 ada. Suka tgk dress tu

    BalasPadam
  25. cantik sangat. suka sangat menjahit. tapi kene beli mesin yng canggih dulu :)

    BalasPadam