Jumaat, 20 April 2012

Tutorial Jahit Tudung Syria

Amaran: hahahha lom apa-apa dah ada amaran.. Saya tak teima tempahan jahit tudung syria. Tutorial ni sekadar suka-suka ikut kemahiran yang saya ada :)



Bahan-bahan yang diperlukan




  • kain lycra yang lebarnya tak sampai 1 meter, saya guna lebihan kain dari buat dress labuh yang dulu

  • gunting

  • eraseable pen

  • tudung contoh yang anda suka dengan size dia

  • mesin jahit janome 2049

  • mesin jahit tepi brothers


saya hanya tahu setting dua mesin jahit ini sahaja ye. Kalau nanti korang tanya nak setting mesin singer ke.. bernina ke... saya memang tak tau... hiks :P



lipatkan fabrik lycra supaya boleh kita trace tudung asal tu.. gayakan la ikut mana yang penting boleh bentuk satu tudung



letakkan tudung contoh atas fabrik lycra tadi.. kita akan abaikan awning tu.. tudung syria tak perlu awning. nanti masa nak trace pon agak-agak aje garis untuk buat garisan bahagian muka.



trace tudung tersebut dengan lebihan 1cm dari tudung contoh... ni nati nak jahit tepi dan di buat kelim



kedudukan tudung bila dah selesai gunting.. posisi di lipat



kedudukan fabrik yang di  buka... wrong side la kan


setting mesin jahit tepi, guna satu jarum... tention semua no 4



mulakan jahit tepi di bahagian muka. lebiha dalam 3mm untuk dipotong


selesai jahit tepi bahagian muka. lepas ni nak jahit lurus biasa di bahagian depan



setting mesin jahit janome. jahit lurus, benang jahit biasa, jarum mesin yang biasa juga.


jahit lurus bahagian depan. kelebaran dalam 8mm


bahagian depan yang selesai di jahit lurus biasa


jahit tepi pula untuk bahagian depan. buat lebihan kain dalam 2mm juga


selesai jahit tepi bahagian depan


lipat bahagian muka lebih kurang 8mm dan kemudian di jahit lurus. tak perlu tarik fabrik semasa menjahit. biarkan bergerak macam jahitan fabrik lain.


okay.. sekarang jahit tepi bahagian belakang (keliling tudung)


selesai jahit tepi keliling tudung


kemudian lipat dalam 8mm bahagian belakang/keliling tudung dan di jahit lurus juga


dah selesai jahit semua boleh la di seterika tudung tu supaya hasil nya lebih kemas


hasil tudung syria yang telah siap di jahit sendiri. puas hati? boleh la.. setenagh jam dah siap sehelai hehehe :)


sendiri jahit, sendiri pakai.. sendiri ambil gambar.. maka abaikan aje la kedudukan gambar... bahagian depan tudung yang dah siap. ada pembantu kat bawah tu.. nampak tak? ahahah



Bahagian belakang. Pembantu cilik dah turut serta,,, apa la yang mama buat ni.. ahhaha siap gelak besar dia bila tengok mama dia lari-lari nak tunggu timer kamera Klik... haha asal boleh je la kan nak...


ok la.. harap membantu la tutorial tak seberapa daripada saya ni. Kalau salah tolong betulkan... atau ada cara mudah yang lain boleh kongsikan dengan saya... :gg


 

15 ulasan:

  1. good sharing..akk tade mesin jahit tepi what i do is jahit pattern tulang je...okla dari tade heheheh so far jahit tudung Syria byk gak dpt dah 30 helai + tudung sekolah anak pon ikut pattern syria tapi lama sket la dlm 10 min baru siap selai...Janome ni sesuai tuk ape saje material ke?

    BalasPadam
  2. @bibu, ha ah boleh je jahit tulang/tindih kasih tu kalau takde mesin jahit tepi. kak, kalau 10 minit tu cepat la kann... hahaha saya pon wat dalam setengah jamm. amatur namanya.. setakat ni semua material boleh aje saya jahit.. hehehe kertas pon boleh

    BalasPadam
  3. Thanx..berkongsi ilmu...baguslah tini...saya pernah cuba kain chiffon...boleh jahit tapi tak pernah cuba kain macam tini buat...

    BalasPadam
  4. akk bli mesin jht tepi 2 bape ye...?

    BalasPadam
  5. kelakarkan nak amik gambar sendiri..

    BalasPadam
  6. bagus ni.. baru ingat nak jahit tudung syria kat ana..

    BalasPadam
  7. best kan jahit tudung sendiri boleh nak buat labuh mana pun ka..saya pun sempat buat 2 helai untuk pakai sendiri ..punye exited la sampai tetas kan pola tudung yang nak diikut tu..sampai sekrang tudung yang ditetas tak jahit balik..heheheh

    BalasPadam
  8. @azzra, bestkan kalau jahit sendiri

    BalasPadam
  9. mesin jenomy boleh jahit tepi kan..tahu tak macm mana guna...? bagi saya sikit info ..Thanx ....

    BalasPadam
  10. @anne, jahit tepi boleh tapi bukan la sekemas hasil jahit dari jahit mesin jahit tepi.. kena ada tapak khas dia

    BalasPadam
  11. Terima kasih Tini,sudi berkongsi ilmu kat sini,mudah-mudahan Tini sekeluarga dalam rahmatNya,akak pun nak cuba jahit tudung sendiri,biasa jenis kain apa yang sesuai ye?boleh ke kain untuk buat baju dibuat untuk tudung?harap dapat bantu,terima kasih.

    BalasPadam
  12. nak tnya bila jht bahagian muka xberkedut ke?:)

    BalasPadam
  13. nak tnya juga kalau jht tudung guna kain yg awk guna tu susah x nak jahit??akan kedut2 tak?

    BalasPadam