Jumaat, 11 Mei 2012

Tutorial buat bias tape/kun

Bagi yang tanya saya ada jual tak lg bias tape maker tu, minta maaf la mmg takde stok buat masa ni. Susah sangat takde bias tape maker, ni cara nak buat sendiri tanpa bantuan alat tu




Ni contoh hasil saya jahit bias tape pada shawl bawal hari tu. Katakan kita nak hasil akhir yang telah siap di jahit 1 cm, kita kena darab 4 utk buat potongan kain berwarna dark pink tu...

Contoh kiraan utk potongan kain bias tape:
Hasil akhir 1cm >> 1 x 4 = 4cm potongan kain
Hasil akhir 2cm >> 2 x 4 = 8cm potongan kain





a. Ukur 4cm untuk buat potongan, garis la ikut ukuran tu
b. Potong kain utk buat bias tape
c. Lipat kain tersebut menjadi 2 bahagian.. Kemudian, iron kan... Hasilnya menjadi 2cm
d. Lipat satu bahagian masukkan ke dalam, dan iron... Hasil jadi 1cm
e. Lipatkan lagi satu bahagian masuk ke dalam, dan iron.





1. Ini hasil akhir bias tape/kun yang dah siap berukuran 1cm
2. Ini rupanya bahagian dalam kalau kita buka... Nampak macam surak di lipat empat
3. Ini bahagian luar bila di buka... Nampak garis-garis kesan di iron tadi. Garis tu nanti boleh dijadikan panduan masa nak jahit

Macam mana nak jahit bias tape, kun... Boleh jengah kat tab tutorial atas tu... Ada tutorialnya juga

Selamat mencuba :)

4 ulasan:

  1. saya ada bias tape maker tuh tp boleh bilang ngan jari bila sgt pakai nyer, selalu manual camni jugak hehehe

    BalasPadam
  2. @mila@rimbun, KANN.. SBB BIAs tape maker tu limited size je yg dia ada.. buat sendiri mcm2 size boleh buat. ehhehe

    BalasPadam
  3. sy guna jarum..cucuk jarum kat iron board pastu lalukan kain sambil gosok + tarik kain tu..lebih kurang mcm guna maker tu jugak

    BalasPadam
  4. @noen, buat tutorial skit please heheheh

    BalasPadam