Memilih mesin jahit yang sesuai

Ada yang bertanya pada saya macam mana nak beli mesin jahit yang sesuai, brand ni bagus ke tak… Ok la bagi memudahkan nak jawab persoalan itu, kat sini saya ceritakan pengalaman saya dalam membeli dan memiliki mesin jahit. Saya kenal mesin jahit sebab Mak Bonda saya pon suka menjahit. dia pon suka jahit untuk isi masa lapang tapi Mak Bonda lagi pandai mengait (crochete) tapi anak dia.. hampass… Mak ada mesin Singer yang manual kalau nak gerak kena goyang pakai kaki, elok lagi mesin tu sampai sekarang. Saya tak pernah pon cuba mesin Singer tu sebab takut nak handle kain nak uruskan kaki untuk goyangkan tapak mesin tu. Heheheh

Ok balik kepada saya, saya beli mesin jahit Janome harmony ni pon bila minat melihat dress kanak-kanak perempuan dan ingin mencuba menjahit sendiri. Saya belek, usha, baca, tenung dan renung macam-macam mesin yang ada depan mata. Selalu juga baca forum-forum berkiatan mesin jahit ni. Pada saya mula-mula nak beli mesin tu tengok pada

  • bajet yang ada sebab dari bajet tu la kita boleh memilih mesin yang sesuai.
  • Lepas tu dah ada bajet, saya tengok pula ciri-ciri mesin tu sama ada sekadar boleh jahit lurus aje ke, zig zag ke,  ada banyak tapak mesin yang boleh guna sekali ke
  • saya masa tu berkenan kat janome ni sebab pakej dia sekali dengan kelas belajar menjahit percuma selama setahun tapi sedihnya tak dapat pergi sebab lepas beli mesin saya mengandungkan adik dan asyik mabuk aje. mals nak ke pusat Epal.. hiks :GG
  • lepas tu saya tengok ada sekali buku manual. CD tutorial cara guna tapak menjahit, yang ini amat pentinglah kan kalau nak belajar sendiri susah nak refer kat sesiapa. Ada CD dan manual pantas sikit nak membega
  • mesin ni pon ada sediakan sekali 15 tapak mesin yang pelbagai kegunaan. (yang sampai hari ni lom lagi abis explore macam mana nak guna) Ada jenis mesin jual juga tapak tapi jaul asing-asing.. nak mencari satu-satu pon susah.. ehhe tapi kalau ada tak guna pon takde maknanya la kan.. ahak :P

Sampai sekarang hanpir 4 tahun saya guna mesin ini, tiada masalah besar pon… masalah pon sekadar jarum patah, yang ini pon saya guna aje jarum mesin Singer.. sesuai aje. Suka dan sayang mesin ni.

Ini mesin jahit tepi kesayangan saya hadiah dari Chinta hati ;) Bila dia dah bagi bajet yang sesuai.. saya pilih Brother Overlock 3034D. Seang la kerja menjahit bila ada mesin jahit ni. Nak buat pakaian la paling senang. Saya beli di kedai LSN Cheras. Pergi sana order lepas tu ambil. LSN after sales service dia bagus. Kalau kat forum Wanita Melayu tu siap ada forum untuk jawab segala masalah dari pembeli mesin. Rajin orang LSN. MEsin ni pon siap dengan buka manual dan juga VCD penggunaan mesin. Ada 2 tapak mesin di beri presser foot dan blind stitch foot. Blind stitch foot tu pon tak pernah cuba lagi. Hahahah Ini pon dah hampir 2 tahun saya beli. tiada masalah besar.

Buat sesiapa yang nak beli mesin, senaraikan la apa yang perlu dan nak digunakan untuk apa. Janji akhirnya kita gebira dan seang hati bila menjahit. :)

62 comments to Memilih mesin jahit yang sesuai

  • faizah

    salam kak… saya ni x reti langsung menjahit n sgt2 berminat nk belajar menjahit mcm baju kanak2 n simple dress.. boleh tak akak suggest kan mesin jahit mana yg paling sesuai utk saya beli? lagi satu, nk tanya yg mesin jahit janome tu akak beli kat mana ye n berape harganya?? mmg ditawarkan kelas belajar menjahit ke? akak ada buat kelas belajar basic menjahit x? pliss akak, saya betul2 berminat nak tau.. pls let me know..
    thanx so much…

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @faizah, berapa bajet? janome saya tu lengkap semua dlm RM2.4k. kalau bajet awak bawah RM1k boleh pilih singer atau brother.. boleh aje jahit basic dan cantik. saya tak ajar jahit dress?pakaian. semua saya ikut tutorial online yang ada kat internet aje..

    [Reply]

    faizah Reply:

    bajet dlm 1500.. oo dress budak2 pun akak blaja online jgk ke..? blh x bagi link tuk tutorial tu..

    [Reply]

    mas hamzah Reply:

    tumpang lalu..kalau budget 1.5k bleh dapat brother nv50, beli kan lsn sewing machine..kalau nak voucher rm150 boleh mintak kat saya…happy sewing to all..

  • teringin nak mesin jahit jugak…~~ thanks kak for de info

    [Reply]

  • Bagus tips awak ni tinihani.. saya pun selalu jer kawan2 email tentang camna nak pilih mesin yang sesuai. Tapi tu lah.. unless kita dah guna mesin tuh, nak komen lebih2 pasal mesin lain tak oleh jugakkan, so boleh komen pasal mesin jahit sendiri jerr. But LSN nyer forum tuh memang bagus, sebab iorg dah test banyak mesin, pastu diorg boleh suggest jenis mcmana yg sesuai dengan bajet dan kegunaan kita.

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    l@mila@rimbun, tu yg saya pon hanya boleh bg komen pd apa ygkita rasadan cuba aje la kan. Ikut keselesa masing masing

    [Reply]

  • masa sy mula2 beli mesin jahit tu tak survey mana pun..hanya tanya jiran sebelah umah jer..dia tukang jahit..dia la yg suruh beli mesin jahit industri sebb katanya since sy mmg dh pandai jahit, so tak rugi beli mesin jahit industri tu…sekarang gatal tangan lak nk yg portable sebab nk jahit decorative stitch tu..hehe (in fact sy tak pernah menyesal pun beli mesin jahit industri tu)

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @nureen, thp kepandaian gunakan mesin pon penting gak. Kalau level beginner beli la yg ada manual n dwmo lengkap. Kalau tak boleh penng kepala nak pasang benang heheehhe

    [Reply]

  • Tini …akak pun beli janome sebabnya dulu kebanyakan mesin tak boleh jahit kain tebal janome boleh jahit 8 lapis kain tebal sebab tu lah suka membeli.Sekrg tengah mengidam mesin industri….

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @Suzie, tu la kak kena tgk apa yg kita nak pd mesin tu. Tak bolh nak ikut org sgt kan. Nak wat projek besar ke ngan mesin jahit industri tu

    [Reply]

  • saya beli brother nv50…tengah menunggu ketibaannya..huhu..tak sabar…tapi saya bukan pandai menjahit pun..baru je join bengkel menjahit kemas.

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @AlamHati, bestnya dpt belajar kat kemas. Takpe step by step… Nnt update la kat blog ya

    [Reply]

    AlamHati Reply:

    @TiniHani, okei..nnt singgah blog…jahit tulang belut mau?..hehe

    [Reply]

  • izah

    hi kak..best baca info pasal mesin jahit ni…saya pun baru berjinak2 dgn jahitan…saya pakai epal 2049..adik beradik janome la..skarang tengah mengidam nak ade mesin jahit tepi…sebab bl nak jahit ape2 klau x jahit tepi..mcm xbest je…klau setakat sikit2 tu.. saya pulun je gune jahit tepi epal tu..tapi xsekemas hasil mesin jahit tepi…kak agak2 brape budget brother 3034D tu?

    [Reply]

  • intan

    semua orang pakai mesin jahit mahal2, ada brand,
    mesin jahitku cap ‘acme’ je, mak bagi masa skolah menengah dulu…
    alhamdulillah masih elok…cuma klu pakai lama dia jadi ‘gegargegargegarrrgegarrr…hahaha bunyi kuat…kena la bukak, bersihkan apa patut..

    dulu ada skali mesin jahit tepi acme jugak, tp en. hbpegi bagi orang sbb dia kata sy tak pakai…jd sebelum mesin ku itu di bagi ke org lain jugak, baik jahit apa yg patut…

    mesin acme tu walaupun mesin zaman batu, tp beli siap ngan 5 tapak, ada jugak la berbelas jenis jahitan…sayang jugak mesin tu, tapi nafsu kata nak mesin baru…macamana tu?

    [Reply]

  • Lorna pun ada beli msn jht kat lsn..brother xl2630 jer bajet yg ada ;p
    Masih kial2 lg nk mnjht…tak mcm tini dah pakar :)

    [Reply]

  • hi tini… thanks for sharing pasal mesin jahit ni… very usefull coz tgh survey2 mesin jahit juga. :) )

    [Reply]

  • penah juga wat entry tetang ni bila da pertanyaan camner nak beli mesin jahit

    [Reply]

  • oh yer.. kena tambah lagi satu tagging ni: srapbooking.. cantik2 hiasan gambar di blog nih.. huhu .. bila la daku nak serajin dirimu hani???? huhu

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @deemumtaz, hhaha rajin sbb lom kerja, nnt abis cuti master i ni, ada blog ni jd berabuk heheheh

    [Reply]

  • faradilla

    mmg ade niat nk mesin cam akak tu tp budget xckup..saye join kutu mesin jahit basic jer..tgh tggu turn nnt dah dpt mmg akan bukak page akak selalu (sumber inspirasi)..boleh kan??

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @faradilla, takpecdik, yg penting boleh kahit, kdg bnyk features pon tak guna jugaaa ekekekek

    [Reply]

  • Tini, nk request watkan sarung untuk mesin basuh boleh? :)

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @Lorna, hh barnya nak buat… Hehe malas nak jahit item berskala besar ni hiksea

    [Reply]

    Lorna Reply:

    @TiniHani, kalau tetibe rajin itu datang, pm la lorna okey..ehehe…

    [Reply]

  • iqa

    assalam kak,saye ade mesin jenis janome/ringgo kaler pink..saye nk jual yg tu,then nk amk yg harmony 2049 ni..cmner ye???sbb sye bljr kt epal gne harmony 2049..plz sis..just bg idea..tension ni..huhuhuhuh thanks

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    Iqa… Apa kata awak ambil pic mesin jahit yg nak dijual tu dan email kat saya, saya bg detail semua, and nanti saya upload kat blog ni…. Manatau ada yg berminat nak belikan.. Email kedaijahitku@gmail.com

    [Reply]

    iqa Reply:

    @iqa, thanks kak.. :) ))

    [Reply]

    iqa Reply:

    @iqa, saya da upload gmbau mesin tu..

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @iqa, upload kat mana?

  • jeehan

    salam tini,

    ada nama kedai tu n nombor tipon tak?
    saya nak beli lah..brape harga nya?

    [Reply]

  • cikgu zai

    salam,
    nak tnya ler leh?sy pun beli mesin janome tu. kalo benng tak cantik bhgian bawah sebb apa yer?manual dah hilng since pindh umh..xtau lk nk repair.

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @cikgu zai, maybe ketegangan dia tak sesuai.. yg kat atas tu kan ada setting utk benang bawah kan

    [Reply]

  • iqa

    @iqa, saya send kt email akk kasi tu..kedaijahitku@gmail..btol x?tapi saye gune email saya yg lain..kidsbaby wear..

    [Reply]

  • nurra

    tini,
    nak tanya la.. mesin jahit janome ringo tu wujud sebelum Harmony 2049 ke??
    berapa harga dia ek?
    TQ

    [Reply]

  • niesa

    syok nyer baca pasal jahit menjahit ni..
    sy pon tgh plan nk bli mesin jahit jugak..
    tggu duit raya nnti..
    harap2 masyuk lah raya ni..
    bukan nk yg canggih manggih sgt..
    x sabar nyer..

    [Reply]

  • hanem

    salam kak tini,

    saya ni bdk baru blaja baru nk minat dunia jahitan..suke sgt blog akk dpt byk info.
    saya pn ade mesin mcm akk cuma da tkar name jd matsuyuki. sy beli dlm2k plus. serious sy pn x pegi kelas end up x tau guna mesin. harap akk dpt le bg tutorial nk guna tapak mesin zip sorok..instruction dlm buku dia mmg x faham n saya x de dapat pn cd tutorial….huhuuu

    heeheee…problm lg…saya yg tgah excited blaja ni beli la msin jahit tepi singer 14N655 yg x best nye org kdai tu pn x tau nk ajar sya cara guna…sy main pakai je tp mmg jahitan x cantik langsung….sbb bhg pisau bila sy nk jahit tepi utk bhg lengan atau yg lengkkong confirm tepotong kain…tp sy da ikut akk guna tension 4…mmg ok yg problm pisau je…akk guna benang ape ye utk jahit tepi???

    harap sgt akk dpt le share info sikit..thank u so much kak…luv ur blog <3 <3 <3

    (hanem)

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @hanem, ouh. nnt saya cuba buat tuto zip sorok tu
    kalau bab mesin jahit tepi singer minta maaf la saya tak mahir

    [Reply]

  • lynmustaffa

    Salam semua,

    Saya nak beli jenama Singer tapi tak tau mana yang best :

    2259 – PORTABLE SEWING MACHINE
    8215 – PORTABLE SEWING MACHINE
    8280 – PORTABLE SEWING MACHINE

    Then nak beli Mesin Jahit tepi sekali… tapi yg ni saya blur sket tak tau mana yg ok…

    Dah lama tak menjahit… nal beli jubah mahal sangat so rasanya nak cuba jahit semula…

    Harmony 2049 tu all in one kan? kalau beli yg ni perlu tak saya beli mesin jahit tepi lagi?

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @lynmustaffa, hasil jahit tepi dgn mesin portable tak akan sama dengan mesin jahit tepi khas.. kekemasan dia akan jd lain.. yg sewing mesin singer tu saya tak boleh komen. tak pernah guna

    [Reply]

  • hidayah

    mesin jahit tepi tu ok tak nak jahit tepi tudung labuh?

    [Reply]

  • derma

    Salam, boleh saya dapatkan no. tel/alamat kedai LSN? saya ingin nak dapatkan mesin jahit tepi. Apa brand yang saudari syorkan?

    [Reply]

  • nak jual

    Sy nak jual

    :: Ingin menjual mesin jahit jenama RINGO
    buatan Jepun.

    :: Ingin menjual sebab xpernah di gunakan sbb berpindah rumah x sempat pergi kelas.
    :: Kondisi 10/10
    :: C.O.D penang
    :: Harga Asal:RM3960
    Nak Jual RM2300 nego.
    :: Sekiranya berminat bolehlah menghubungi
    saya melalui telefon @pun e-mail

    011-16431731 Nurul
    ahmad-hasbi_b_abdul-latib@agilent.com (suami)

    [Reply]

  • Kate

    Assalam sis,

    baru tadi sy email sis tya psl mesin jahit yg sesuai…just ignored it..sy bru nmpk post ni…sbb loading lambt sgt…internet slow..tunggu pya tunggu, skrg bru dpt baca…btw, info sgt b;guna buat beginner mcm sy. :)

    [Reply]

  • nirwan

    Salam akak… isteri saya teringin nak blaja menjahit. dan saya ingin nak belikan satu mesin jahit untuk dia belajar menjahit. boleh bagitau mesin jenama mana yang sesuai and yang jenama janome tu bole ke?kat mane nak beli?
    thanks..

    [Reply]

  • sahara

    salam,
    sy nak tye, sy nak paste keratan bunga(kain) dekat atas shawl saya..jahitan mcm mane perlu sy buat supaya lebih kemas( maksud sy jahitan halus,jahitan tepi or jahitan sulam).terima kasih

    [Reply]

  • Eurekagirlz

    Saya berminat nak beli mesin jenama janome ni..tp x tahu kat mn dealer.bole tlg bg info utk sy miliki mesin idaman ni..

    [Reply]

  • [...] memilih mesin jahit yang sesuai – ehhehe dah banyak kali bilang.. saya ada 2 mesin sahaja janome 2049 dgn mesin jahit brothers.. tak pernah guna mesin jahit yang lain.. so, MEMANG TAK BOLEH BAGI KOMEN lelebih untuk mesin jahit yang lain… takut nanti saya bagi ajaran sesat.. tak ke naya.. boleh baca serba sedikit kat sini —> Memilih mesin jahit yang sesuai [...]

  • bee

    info yang berguna….tq

    [Reply]

  • elmyolen

    Maaf ye..saya nak jual mesin jahit EPAL 2049 saya..masih berkeadaan baik dan baru sebab saya tak gunakan sangat..Jika ada yang berminat boleh email saya elmyolen@yahoo.com.my.

    [Reply]

  • jujue

    salam, saya ade menjual pelbagai jenis mesin jahit sama ada jahit tepi, lurus, komputer dan lain lain. Harga yang saya tawarkan tidak terlalu mahal sekitar atas RM500 sahaja. Penghantaran adalah percuma dan warannty juga disediakan selama setahun . kalau berminat hubungi saya di FB princess japaness @ email saya di alamat zulismahzulkifli@gmail.com..
    SEDIA MEMBANTU ANDA.. ^.^

    [Reply]

  • syamimi

    salam..sy ad beli mesin jahit ringgo colour hijau..sy nk jual mesin sbb jarang digunakan..sy hrp akak dpt bantu sy..

    [Reply]

  • ida

    salam tini…byk info yg sy dpt kt dlm ni….sebenarnya sy tgh survey mesin jahit tepi yg kecik tu.mcm brother 3034D tu…atau singer 14N555.konpius la nk pilih yg mana 1.sebenarnya mane lg bagus ni…??

    [Reply]

  • sarine shamima bahurdeen

    salam ingin menjual mesin jahit model 60235 Matsuyuki Japan dengan peralatan mesin jahit sekali masih baru lagi jarang pakai kalau ada yang minat bolerh e-mail rosegal_90@yahoo.com

    [Reply]

  • kakcik

    hani,kakcik ada mesin jahit janome tu tak boleh guna..frust sangat,kol dia punya org untuk baiki susah sngt nak datang,mcm2 alasan dia orang bagi …..nak hantar kat kotaraya jln jem..nak parking satu hal,ada idak wakil janome tolong baiki…

    [Reply]

  • zuby

    saya nak cari dan beli mesin yang sekali ada boleh jahit tepi . saya tengok harmony 2049 EPAL boleh . kat mana nak beli.

    [Reply]

  • Salam, akak..nak tanya, ade ke mesin jahit yg boleh jahit jahitan tepi untuk felt ye? ada ke jahit insang pari guna mesin? haha sy xtau sgt, harap akak sudi balas komen sy kat sini :

    lynndamya@yahoo.com

    terima kasih sgt kak :D
    Damya recently posted..DIY Pack & Tutorial : Buat Keychain Aiskrim Batang

    [Reply]

    TiniHani Reply:

    @Damya, kalau mesin yang jahit sebiji macam insang pari takde rasanya.

    [Reply]

  • norie

    zuby..i baru nak daftar kursus n beli mesin epal tu…u area mana.

    [Reply]

  • aadin

    pandangan saya secara peribadi, sekarang dah payah nk dapatkan mesin jahit yg baik & tahan lasak kerana beberapa faktor. Antaranya kompenan plastik dh banyak digunakan dalam sesebuah mesin jahit. Jenama tidak menjaminkan mutu. Akan tetapi cara penggunaan & penjagaan yg perlu diambil kira.

    kalau nak pilih mesin, kena fikir dulu samada kita nk jahit sekadar suka2 @ nk cari makan.
    Kalau jahit suka2 bolelah pilih yg Multi Function @ All In One.
    Tapi kalau nk jahit utk cari makan, pilih mesin jahit Industri.

    Pada tarikh post ini dipaparkan,jenama Janome Harmony 2049 dah payah nak dapat. Lagi pon pada harga RM2499 adalah tidak munasabah kerana kesemua kos telah dimasukan dgn alasan itu adalah harga mesin jahit, wal hal kos2 sampingan yang terkandungan didalam harga tersebut. Sebagai contoh KELAS MENJAHIT PERCUMA SELAMA 1 TAHUN. Secara logik tidak ade yang percuma didalam dunia ini. Sedangkan tumpang kencing ditandas awam yang mengambil masa 5minit pon kena bayar 50sen, ini kan pula 1 tahun.

    Mesin jahit industri jenama JUKI yg dikatakan antara terbaik pon dah jadi tak baik pada masa ni kerana JUKI dahulu buatan Japan dengan kompenan yg kukuh, akan tetapi JUKI sekarang adalah buatan Vietnam & mengandungi banyak part plastik.

    Bagi anda yg berkemampuan & becita-cita menjadi tukang jahit berjaya, saya cadangkan anda menggunakan 3 buah mesin. iaitu jahit lurus industri (Master Lion ML8800). Jahit tepi (Brother Overlock 3034D). Sulam (Brother INNOV-IS 950). Walaupon Brother INNOV-IS 950 bole jahit lurus, tapi anda kena tau dia bukan utk kerja berat. Maknanya tak bole jahit banyak.

    [Reply]

  • zana

    Hye..saya nak jual mesin jahit tepi MY LoCK jenama Epal .baru beli 2 bulan lepas .boleh hubungi saya 019 6637699..ada warranty dan resit ..tak da masa nak jahit .

    [Reply]

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge