Jahit sendiri dress labuh :)

Nak bagitau awal-awal :GG Ni saya jahit untuk sendiri pakai, saya tak ambil tempahan jahit dress pon, takde kelayakkan pon. Cuba jaya aje.. asal boleh :)

Dress labuh dari fabrik lycra, mudah sangat nak menjahitnya.. saya ikut aje bentuk dress kegemaran.. tak perlu ada banyak teknik jahitan pon. Hanya asa jahitan lurus dan juga memerlukan mesin jahit tepi. Mudah digayakan dengan kot untuk kelihatan formal.

Tanpa lengan sebenarnya dress ini. Saya buat tanpa lengan bagi memudahkan di pakai dengan jacket, cardigan atau kemeja. Lagi satu teknik jahitan diperlukan adalah jahit bias di leher dan juga lengan. Malas nak ukur betul-betul kelebaran kain.. heheh tu yang agak lebar bias tape saya jadinya. Lepas ni boleh ukur kecil sikit kelebaran nya. Lagi akan nampak kemas.

Saya suka bahagian leher, nampak kemas. Sesuai pula corak fabrik bias tape tu dengan corak yang pada badan. Macam ada kesinambungan. Kat bahagian ketiak agak tak senonoh sikit. Hahahh nak cepat siap punya pasal dan juga pi gunting lebar sangat bias tape tu.

bawah dress… jahit tepi sikit lepastu di kelim untuk jahitan lurus biasa.

Dress labuh yang digayakan dengan kemeja. Mudah sangat nak buat dress ni. Saya gunakan kain bidang 90 dan lebar 1.5meter kain sahaja. Lepas ni boleh terjah Kamdar lagi cari kain lycra yang menarik. :)

Imbasan aktiviti menjahit 2010

Seronok pula tengok orang lain buat imbasan aktiviti menjahit 2010. Saya pon nak tiru gak la. Hehehe tiru yang baik2 apa salahnya kan. Saya kumpulkan gambar-gambar yang pernah upload dekat blog. Mak aihh berlambak. Carilah aje mana yang terang. Gambar-gambar jahitan felt tee saya tak masukkan kat sini. Tak larat la nak compile. Nak tengok semua koleksi felt tee jengah aje kat FB.. hikss

Warna-warna hasil jahitan saya sepanjang 2010. Terima kasih sangat-sangat kat MDH yang banyak menyokong saya dalam aktiviti saya ni. layan kan aje lah saya nak pi beli kain.. beli benang.. hikkss (sayang abang.. opss…) Seronok.. aktiviti yang mula-mula sekadar suka-suka isi masa lapang.. lama-lama jadi seronok dan orang lain mulai hargai. Semua jahitan saya guna hasil dari mesin Janome Harmony 2049 dan juga hadiah mesin jahit tepi Brother dari MDH (makin la sayang).. Mesin sulam tak nak belikan plak bang? Ahhakss… Tak sempat-sempat lagi pi kelas formal menjahit. Emm kena jadi azam 2011 ni.. ahaks. Yang penting azam dan minat mesti kuat. Selamant menjahit lagi dan lagi untuk 2011 :)

Kali ini saya memang puas hati

Dari sebelum ada anak lagi saya sukakan dress kanak-kanak. Sangat comel. Ditambah pula bila corak fabrik tu sendiri comel habis. Bila dah ada anak pula lagi lah saya tergila-gila belikan dress. Biasalah anak pertamakan.. perempuan pula. Saya juga pernah tempah dengan Shikin Girl Charm. Sangat kagum dan cemburu bila dia jahitkan dress comel-comel untuk anak-anak dia yang semestinya comel. Waktu tak pernah pon terfikir satu hari nanti saya jahit sendiri dress untuk anak saya. Saya pernah jahit dalam 2..3 helai dress kakak. Boleh tengok dekat entry sebelum ini. Semua tu saya jahit dengan cara paling asas. banyak sangat cacat cela. Takut nak guna zip, takut nak guna butang (biasalah orang tak mahirkan.. saya budak baru belajar) Akhirnya saya diberi semangat mencuba sekali lagi menjahit dress untuk kakak. Saya gunakan kain fabrik red polka dot yang dibelikan dari Bandung dan diserikan dengan fabrik manzanita damask dan memilih zip untuk menyiapkannya. Saya guna pattern Precious Dress.

Saya berjaya juga. Saya suka sangat hasil jahitan kali ini. Saya beri 85% kekemasan untuk dress ini. Saya suka dengan saiz baju ini, panjang dia yang sesuai. Leher dan lengan yang kemas.. saya gunakan bias tape untuk selesaikan kemasan ini. Gembira sangat kakak bila tengok baju ni siap.

Bahagian dada yang kemas juga. Saya gunakan size 3T untuk badan atas. Yang bawah ikut kembang princess yang kakak suka. Tak sempat basuh nak pakai terus.

Ikatan ribbon yang semestinya saya suka. (wahh banyaknya suka)

Ok semua? Macam mana jahitan zip saya? Bagus tak? Saya tepuk tangan dekat diri sendiri bila tengok hasil jahitan zip ini. Saya dah tak takut dah dengan Cik Zip.
Apa pon inilah luahan hati saya bila dapat jahitkan sehelai dress yang saya rasa cukup sempurna untuk anak saya. Saya nak hannah bangga bila pakai baju yang mama dia jahit sepertimana saya pernah berbangga memakai baju kurung yang emak saya pernah jahit. Rasa berbunga-bunga sangat.