Tutorial buat label sendiri

PERHATIAN:

  • Kertas HP iron on ni saya beli kedai printer/kertas di Sunway Pyramid. Harga dalam RM50 dalam dia ada 12 keping aje rasanya. Tak ingat.. hehehe
  • Lagi satu, saya tidak jual/ambil order kertas ni.
  • Guna printer biasa sahaja, ink pon inkjet biasa yang mmg guna bersama dengan printer tu (tiada ink khas pon) Thanks

 

Kali ni nak share cara nak buat label sendiri. Dulu saya pernah tempah label dekat Zubaidah tapi bila dah bertukar ke dotcom ni punya la malas nak buat balik. Pastu bila dah ada header baru yang dibuat oleh kak Emila Yusof terus rasa nak buat label sendiri dengan gunakan design sama yang ak Emila buat. Saya gunakan HP transfer iron on paper dan kain ribbon biasa tu aje. Saya mula tahu pasal Iron on paper ni dari blog Anasfadilah. Terima Dila. :)
bahan-bahan yang diperlukan: gunting, hp iron on transfer paper, ribbon (boleh aje nak guna grossgrain ribbon, satin ribbon.. ikut selra sendiri), seterika dan printer

masukkan label nama yang hendak di print ke dalam Word. Masukkan la berapa banyak label yang boleh. nak jimat kertas iron tu kan

masa nak print tu jangan lupa setkan Mirror image: print>properties>finishing>mirror image (boleh klik gambar untuk lihat lebih jelas)

Ini hasil bila dah di cetak.. tulisan semua terbalik. dapat 60 keping label

guntingkan kertas tadi ikut garisan yang ada

lekatkan kertas iron on tu pada ribbon

seterika kan kira-kira 1minit (seterika mesti dalam suhu yg paling panas)

ok.. bila dah selesai seterika.. biarkan kertas tu sejuk kejap.. pastu boleh la tanggalkan kertas iron on tu dengan ribbon

guntingkan ribbon tu… pastikan ruangan kiri dan kanan setiap label tu ada ruangan lebihan untuk dijahitkan pada kain ya. :)

dah siap dah.. boleh la dijahitkan sekali dengan hasil jahitan nanti ya. Selamat mencuba semua. :)

oh ya.. saya dah buat pages khas untuk senarai tutorial jahitan yang ada (masih diupdate.. senang kalau korang nak jengah… semua di situ) Ada di Tab TUTORIAL di atas. :GG

 

107 comments to Tutorial buat label sendiri

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge